Till navigation Till innehåll (s)

Vetenskapsfestivalen, Göteborg

EN FESTIVAL FULL AV VETENSKAP

De beskriver sig själva som Sveriges största kunskapsfest. Sedan 1997 står Göteborg värd för den årliga Vetenskapsfestivalen, en mötesplats för akademi, forskare och allmänhet under lustfyllda former. Tanken är att väcka intresse och en positiv attityd till forskning och vetenskapliga ämnen.

– Vi arbetar tvärvetenskapligt, och på årets festival satsade vi särskilt mycket på mötesplatser, säger verksamhetsansvarige Stefan Örgård.

En sådan mötesplats var Makerspace med Göteborgs första Mini Maker Faire, en plats i gränslandet mellan kultur, teknologi, hantverk, konst och design. Allmänheten bjöds in att ställa ut sina innovationer, testa experiment, se vetenskapskonst och lyssna på föreläsningar.

– Jag skulle också vilja lyfta fram vår experimentverkstad, som i år fanns på Angered Arena. Här vill vi visa att vetenskap och teknik verkligen är roligt. Besökarna får själva prova på olika experiment och lära sig om naturvetenskapliga fenomen från forskare och studenter, säger Stefan Örgård.

Festivalen har utvecklat sig till en av de främsta populärvetenskapliga festivalerna i Europa och står på tre pelare: det öppna programmet för allmänheten, skolprogrammet, som når ut till 20 000 skolelever, och fackprogrammet för särskilt inbjudna.

Under festivalen räknar arrangörerna till omkring 70 000 besökare som tar del av 1 000 timmars vetenskap i mer än 300 olika programpunkter fördelade på naturvetenskap, humaniora, samhällskunskap, teknik och kultur. Bakom arrangemanget står Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg & Co, Vetenskapsrådet och KK-stiftelsen. 

Text: Görrel Espelund

 

Läs om fler annorlunda mötesplatser som väcker nya idéer, frågor och svar

»Syftet är att göra folk nyfikna på vetenskap och forskning, kanske locka fler till att studera. På sikt vill vi vara del av Sveriges kompetensförsörjning.«

Stefan Örgård, verksamhetsansvarig för Vetenskapsfestivalen.