Till navigation Till innehåll (s)

TOM ELLETT

ANSVARAR FÖR NEW YORK UNIVERSITYS STUDENTBOENDE OCH SOCIALA AKTIVITETER:

»VI SYSSLAR MED SOCIAL INGENJÖRSKONST«

Att studenter från hela världen lockas till metropolen New York råder det inga tvivel om. Över en femtedel av New York Universitys studenter kommer från utlandet, något som förstås ställer extra krav på universitetet, inte minst vad gäller boendet och livet i övrigt utanför klassrummet.

– På NYU jobbar vi med social ingenjörskonst. Vi ser till att studenterna engagerar sig i aktiviteter inom universitetet och skapar på så sätt ett mervärde till deras fritid, säger Tom Ellett, som ansvarar för universitetets klubbar, kulturella evenemang och studentboenden – NYU har bostadsgaranti och erbjuder på sina campus boende i studentkorridorer i city, i rum som oftast delas med fyra fem andra.

– Vi vet att ju fler vänner studenterna har och ju mer samhörighet de känner på universitetet, desto större blir chansen att de tar sin examen, säger han.

Det här gäller inte minst de internationella studenterna, som snabbt bör integreras med de amerikanska ungdomarna. För språkets skull förstås, men också för att de socialt och kulturellt ska komma in i det amerikanska samhället. För att påskynda detta får inte studenterna själva välja sina rumskompisar.

– Det fick de tidigare, men eftersom de flesta valde att bo med människor som såg ut som de själva blev det segregerat. Nu låter vi i stället det geografiska avståndet mellan studenternas hemorter avgöra vilka som ska bo ihop. Ju större avstånd, desto bättre matchning, säger Tom Ellett.

Resultatet är att det bor minst en internationell student i varje rum. 

– Det råder en kulturell blandning överallt på universitet, säger Tom Ellett.

Han berättar att det på varje våningsplan i studentboendena bor en så kallad ”resident advisor”, en annan student som fungerar som ett slags mentor.

– Det har visat sig att den här personen är en av de viktigaste i de internationella studenternas studentliv, säger Tom Ellett.

För att locka till sig internationella studenter gäller det, enligt Tom Ellett, att universiteten i sin marknadsföring lyfter fram det unika i landets kultur och funderar över vilka fördelar städerna de ligger i har. Världsstaden New York har förstås mycket som talar för sig – men också flera stora utmaningar. Den största stavas höga boendekostnader. Ett enkelrum med pentry och eget badrum på universitetets campus går, enligt Tom Ellett, på nästan 18 000 kronor i månaden.

– Det är väldigt mycket pengar och priserna gör att vi har svårt att ordna andra typer av boenden än rum i studentkorridorer. Samtidigt är möjligheterna här enorma – och vi har femtio personer på universitetet som på heltid hjälper våra studenter att få jobb.

Vad säger de andra experterna:

OM: Tom Ellett

Jobbar som: Senior Associate Vice President, Student Affairs, New York University.

Bakgrund: Kandidatexamen i engelska, magisterexamen i teaterregi och filosofie doktor i ledarskap och administration inom utbildningsväsende – doktorerade på hur just boendet påverkar studenternas studieresultat. Han är även certifierad livscoach.

Aktuellt: Ansvarig för New York Universitys studentboenden, som består av 12 000 bäddar i New York och 1 800 bäddar på andra ställen i världen. Han delar även med sig av sin kunskap om hur man förbättrar studenters upplevelse av studietiden genom konsultuppdrag för andra utbildningsorganisationer och bloggar på Linkedin.