Till navigation Till innehåll (s)
Fredag, 19 augusti 2016

UPPGIFT: Locka studenter

Jobb på campus, studentkorridor som flyttar runt i världen, utländska campus och helhetstänk är några olika sätt som lärosäten runt om i världen använder för att konkurrera om internationella studenter. 

Heidelbergs universitet 

TYSKA UNIVERSITET LOCKAR MED HELHETSTÄNK

Anrika universitet i Europa och USA hör till de mest populära bland internationella studenter. Tysklands äldsta universitet, Heidelbergs universitet– som även är ett av Europas allra äldsta – ligger på femte plats i världen när det gäller andelen utländska studenter. Och det trots att i stort sett all undervisning sker på tyska.

Joachim Gerke vid avdelningen för internationella relationer på Heidelbergs universitet säger att ett internationellt anseende tar lång tid att bygga upp, och det handlar om fler saker än hårda fakta om studie- och forskningsresultat.

– Heidelbergs universitet placerar sig ständigt i toppskiktet när världens universitet rankas, men för att förklara varför så många vill komma hit för att forska eller studera tror jag att man måste se på det i ett större perspektiv. Inte minst handlar det om att det förutom universitetet finns en lång rad internationella forskningsinstitut i Heidelberg. Tillsammans skapar vi unika möjligheter och en akademisk miljö som attraherar studenter och forskare från hela världen.

Enligt Gerke skapar den internationella närvaron en positiv spiral genom att hela tiden bidra till att universitetet utvecklas, vilket i sin tur gör att attraktionskraften fortsätter att öka. Det handlar alltså inte bara om vad universitetet kan erbjuda studenterna utan också om det positiva inflytande som utländska studenter bidrar med till universitetet.

Han tillägger att man nog inte heller ska underskatta betydelsen av att man i Heidelberg har en bra organisation för att ta hand om utländska studenter, och kanske inte heller en så till synes banal sak som att universitetet ligger vackert i den gamla stadskärnan och att Heidelberg är en trygg, medelstor stad, med ett aktivt och välkomnande studentliv.

Text: Andreas Karlsson Foto: Universität Heidelberg

Läs om fler lärosäten som lockar studenter:

»Den stora andelen internationella studenter vid Heidelbergs universitet skapar en öppenhet för kulturella möten och ett utbyte av akademiska traditioner. Den internationella närvaron är en del av vardagen, inte bara något som är kopplat till konferenser och sommarkurser.«

Joachim Gerke, avdelningen för internationella relationer, Heidelbergs universitet

Visste du att ...

… det för närvarande finns över 240 international branch campuses, IBC, runt om i världen? (ICEF Monitor)

… bland internationella universitetsstudenter i USA är kinesiska studenter i förkrossande majoritet: över 80 000 eller omkring 20 procent? Indiska studenter kommer tvåa: 22 000 eller omkring 5 procent. (UNESCO)

… Qatar University rankas som »världens mest internationella universitet«, sett till andelen personal och studenter från ett annat land? (Times Higher Education)