Till navigation Till innehåll (s)
Fredag, 19 augusti 2016

UPPGIFT: Locka studenter

Jobb på campus, studentkorridor som flyttar runt i världen, utländska campus och helhetstänk är några olika sätt som lärosäten runt om i världen använder för att konkurrera om internationella studenter. 

University of California 

CAMPUSARBETE FÖR UTLÄNDSKA STUDENTER

Många studenter försöker få studentekonomin att gå ihop genom att arbeta extra på kvällar och helger. Men för den som studerar utomlands och bara har ett studentvisum är det ofta inte tillåtet. Ett sätt att komma runt problemet är att som i USA tillåta utländska studenter att arbeta på campus.

Möjligheten gäller alla som har ett traditionellt studentvisum och finns på de flesta universitet i landet. Det handlar om allt från enklare jobb som exempelvis kafé- och bibliotekspersonal till mer kvalificerade anställningar som forskningsassistent eller studierådgivare.

Kinesiske Arthur Xu studerar till ingenjör på UCD, University of Californias Davis-campus. Han har haft tre olika campusjobb sedan han började på UCD och säger att det är ett väldigt bra system som varit till stor hjälp för honom.

– Jag har utvecklats som person och min engelska har blivit bättre tack vare att jag jobbat på campus. Dessutom har det förstås inneburit ett välkommet tillskott till studentekonomin, vilken annars är svår att få att gå ihop eftersom det är dyrt att studera på ett bra universitet utomlands.

Han säger att det är viktigt att universiteten inte bara erbjuder utländska studenter arbete, utan att de dessutom har ett väl fungerande stöd för dem, eftersom det kan vara skrämmande att arbeta i ett främmande land, på ett främmande språk.

– Större universitet har ofta en särskild avdelning som sysslar med det här, vilket är mycket bra. På de arbetsplatser jag varit på har vi dessutom haft regelbundna personalträffar då vi diskuterat problem kopplade till bland annat språksvårigheter. Det har varit en stor trygghet. 

Text: Andreas Karlsson

Läs om fler lärosäten som lockar studenter:

»När jag började mitt första campusjobb trodde jag att mina kollegor skulle se ned på mig och att jag skulle röra till det. Ganska snart insåg jag att det var helt fel. De var oerhört stöttande och såg mig som vilken annan anställd som helst.«

Arthur Xu, student vid UCD

Visste du att ...

… det för närvarande finns över 240 international branch campuses, IBC, runt om i världen? (ICEF Monitor)

… bland internationella universitetsstudenter i USA är kinesiska studenter i förkrossande majoritet: över 80 000 eller omkring 20 procent? Indiska studenter kommer tvåa: 22 000 eller omkring 5 procent. (UNESCO)

… Qatar University rankas som »världens mest internationella universitet«, sett till andelen personal och studenter från ett annat land? (Times Higher Education)