Till navigation Till innehåll (s)

Utanför det halvmåneformade fönstret i Atensalen på IKSU Sport i Umeå är det minusgrader och snön faller långsamt och tyst. Inne i salen är det tvärtom: varmt, högljutt och högt tempo. Här pågår ett stepmuskelpass, och den stora salen är full med folk som följer stegkombinationer och lyfter tyngder i takt med musiken enligt tränaren Camillas instruktioner från den upphöjda scenen.

Socionomstudenterna Kajsa Sundvall och Stina Edblom är här för första gången men har redan koll på stegen.

– Det här var hur bra som helst, säger Kajsa efteråt. Det här kommer vi att göra fler gånger.

Hon och kursaren Stina är helt nya på Umeå universitet. De kommer från Örnsköldsvik och studerade sina första två år på utbildningen där. Tredje året gör de i Umeå. Och träningen har redan blivit ett viktigt inslag i vardagen, till skillnad från hemma i Örnsköldsvik där det inte alls finns samma träningsmöjligheter på campus, förklarar de.

– Läget är perfekt, det är lätt att gå hit. Vi har nog testat alla klasser som de har här, säger Stina, så nu får vi väl börja om. Men utbudet är verkligen fantastiskt – det finns hur mycket som helst att välja på.

EUROPAS STÖRSTA UTBUD

Anläggningen, som ligger på Umeå universitets campus, är Nordens största.

– Antagligen Europas också, säger sportchef Margareta Ericsson Lif. Vi har i alla fall inte hört om någon större. Idén är ju att det ska finnas något för alla.
IKSU står för Idrottsklubben Studenterna i Umeå och är Sveriges största idrottsförening med ungefär 20 000 medlemmar. En svindlande siffra med tanke på att staden har 112 000 invånare och det dessutom finns en hel uppsjö med andra gym och sportföreningar att vara medlem i. Margareta Ericsson Lif kan bara konstatera att Umeåborna är av ett synnerligen aktivt släkte och att samma gäller för studenterna, som utgör den absolut största gruppen av medlemmar. Är man student i Umeå, då rör man på sig, helt enkelt.

IKSU har sjutton olika mycket aktiva sektioner, allt från friluftssektionen som anordnar till exempel lingonplockning, till innebandysektionen som ståtar med ett antal SM-guld och Europacupsegrar. På den 22 000 kvadratmeter stora IKSU Sport-anläggningen kan man ägna sig åt så olika aktiviteter som beachvolleyboll, simning, kampsport och basket. Man kan gå på gym eller något av de 270 pass som erbjuds varje vecka. Det finns klättervägg, pingisbord, golfsimulatorer, träningscyklar, idrottslabb, massageterapi, sjukgymnastik och frisör, och dessutom en restaurang, barnpassning och flera bra studiehörnor. Inte konstigt att 3 500 personer besöker anläggningen varje dag. Och att antalet medlemmar växer med 1 000 om året.

Margareta Ericsson Lif har själv varit medlem i 30 år. Hon kom till Umeå för att kombinera studier och elitvolleyboll på åttiotalet.

– Då levde jag verkligen här. Tränade, pluggade och träffade kompisar. Sedan, när jag fick barn tog jag med dem hit från början – de är mer eller mindre uppvuxna i volleybollhallen, berättar hon.

IKSU har haft verksamhet sedan slutet av 1950-talet, och IKSU Sport byggdes 1983. ”Världens största sommarstuga,” kallar Margareta Ericsson Lif den; huset har byggts till i omgångar och har på så sätt fått en ändamålsenlig, men allt annat än enhetlig arkitektur och miljö. Ena halvan av byggnaden ägs och förvaltas av Akademiska Hus, andra halvan av en stiftelse bestående av IKSU, universitetet och studentkåren. Lokalerna hyrs i sin tur ut till IKSU, som i sin tur hyr ut vissa ytor till några institutioner vid Umeå universitet och externa aktörer.

EN PLATS ATT TRÄNA OCH MÖTAS PÅ

Margareta Ericsson Lif tror att anledningen till att IKSU Sport har blivit en sådan levande mötesplats på campus, från tidig morgon till sen kväll, är dels att det är prisvärt att träna här, dels att utbudet är så brett och dels läget och servicen. Avstånden är korta mellan IKSU Sport, skolan och studentbostadsområdena, och på IKSU är ju alla andra; här finns mat, eluttag, wi-fi, träning och sällskap. Träningssalarna och gymmet är inte de enda ställena där det är trångt. I entréhallen och restaurangen är det också fullt med folk – pensionärer på väg hem från vattengympan, studenter med träningsväskor, laptop och anteckningar utspridda omkring sig, mammor med barnvagnar, lunchande kostymkillar från närliggande kontor.

– Man ska inte underskatta spanfaktorn på ett ställe som IKSU Sport, säger universitetsdirektören Lars Lustig. Lite skämtsamt, men egentligen på allvar.

För i ambitionen att skapa ett 24-timmarscampus gäller det att det finns mötesplatser med lite stuns i. Att ha en anläggning som IKSU Sport på campus är ett stort dragplåster för Umeå universitet, både som social faktor och för att den så starkt bidrar till den idrotts- och hälsoprofil som universitetet har, och som i sin tur påverkar hela länet.

– Västerbotten har satt som mål att ha världens friskaste befolkning 2020, och här spelar universitetets utbildning, forskning och tydliga hälsoprofil en stor roll, säger Lars Lustig.

lars_lustig.jpg

»Vi har ansökt om att få bli riksidrotts-universitet och har nog goda chanser att bli valda.«

Lars Lustig

BREDDIDROTTEN VIKTIG

Kursutbudet på universitetet lockar många idrottsintresserade till staden. Här kan man utbilda sig till idrottspsykolog eller idrottsjurist, bli idrottslärare eller studera kostvetenskap.

Här finns också en stor idrottsmedicinsk forskningsenhet och avknoppningsföretaget Sports Medicine, dit bland andra Zlatan och Peter Forsberg kommit för att operera sig. Testlabbet på IKSU var med i ”Mitt liv som Hellner” på SVT förra året, och just nu finns här 200 studenter som framgångsrikt kombinerar högre utbildning och elitidrottssatsningar.

– Vi har ansökt om att få bli riksidrottsuniversitet och har nog goda chanser att bli valda, säger Lars Lustig.

Men Umeå universitet handlar inte bara om kändisar, toppidrott och avancerad idrottsforskning. Lika viktigt är bredden, motionen och vardagshälsa. Som att kunna träna på gym för en rimlig kostnad, eller umgås med kompisar i naturen, oavsett hur bra man är på till exempel skidor eller skridskor. I skidspåren på Gammlia en bit från universitetet kör Martin Bakéus och Anders Sjöblom varv på varv. Man hör dem på långt håll i skogen, för de passar på att diskutera ett och annat medan de får motion.

– Det här är rekreation på hög nivå, säger Martin, som studerar till lärare i biologi och idrott och är engagerad i IKSU:s skidsektion. Det är riktigt njutningsfullt att vara ute ett par timmar, snacka, dricka varm saft och träna på en gång. Förutsättningarna här är perfekta.

Anders åker inte lika mycket och långt som Martin, men brukar också vara med och hålla i de skidträffar de har på tisdagskvällar, då vem som helst kan komma och lära sig mer om teknik och träning.

– Jag försöker locka med mig mina kursare från polisutbildningen, för många av dem har aldrig åkt skidor, säger han.

– Längdskidor har ett riktigt uppsving, säger Martin. Nu senast kom det 30–40 personer, vissa som aldrig stått på skidor förr. Det är ju det vi vill förmedla: att skidåkning är något för alla.

Om: Umeå Universitet

  • Umeå universitet har 37 000 studenter och 4 200 anställda. Det består av fyra olika campus:
  • Campus Umeå som är centrum och där också IKSU Sport ligger, liksom Sveriges lantbruksuniversitet. Utbildningsalternativen är många: ”Här kan man utbilda sig till allt utom sjökapten och operasångare”, som universitetsdirektör Lars Lustig uttrycker det.
  • Konstnärligt campus vid Umeälven. Här finns Designhögskolan, Konsthögskolan och Arkitekturhögskolan samt Bildmuseet, Humlab X och på sikt en kreativitetsinkubator.
  • Dessutom har universitetet verksamhet på Campus Skellefteå och Campus Örnsköldsvik.
  • Just nu pågår en utveckling av campusmiljön. Ett stråk som knyter samman Konstnärligt campus med centrum och Botniabanans station Umeå Östra har som syfte att ytterligare knyta ihop universitet och stad med hjälp av infrastruktur och service.

»Det är riktigt njutningsfullt att vara ute ett par timmar, snacka, dricka varm saft och träna på en gång. Förutsättningarna här är perfekta.«

SATSNINGAR FÖR FLER

Träningsmöjligheterna blir också hela tiden fler i Umeå. Förra året byggdes till exempel en ny utomhusfriidrottsarena med åtta löparbanor vid campus. Placeringen valdes för att arenan skulle vara nära IKSU Sport och studenterna och kunna bidra till universitetets idrottsliga profil, samtidigt som arenan kan användas av alla i kommunen. Arenan kostade 35 miljoner, byggdes av Akademiska Hus och förhyrs av kommunen. Och IKSU bygger just nu en ny filial på Konstnärligt campus nere älven – en anläggning som startas för att studenterna där också ska kunna ha träningsmöjligheter inpå knuten.

Men det går också att ganska enkelt och billigt ordna nya aktiviteter för allmänheten, berättar Margareta Ericsson Lif. Det ska inte behöva kosta så mycket att träna.

– Vi kör gratisgympa utomhus i parken om somrarna då alla är välkomna. Och nu i vinter drog friluftssektionen och Akademiska Hus gemensamma skridskosatsning i gång – en plogad och spolad bana om fem kilometer på Nydalasjön. Det blir Umeåbornas nya utflyktsmål och vi hoppas på mycket aktiviteter och arrangemang runt banan.

TEXT SOFIA ERIKSSON FOTO ANDREAS NILSSON

Så har Umeå Universitet satsat på idrott och hälsa

  • Utbildningar med idrotts- och hälsoprofil, som t ex idrottsjuridik, idrottspedagogik och idrottspsykologi.
  • Samarbeten med kommunen, exempelvis ny friidrottsarena
  • Subventionerat pris på träning och möjlighet att träna på arbetstid
  • för anställda.
  • Samarbete med näringslivet, exempelvis avknoppningsföretaget Sports Medicine.
  • Studenthälsa med preventiv uppgift, bland annat föreläsningar för att minska problem som t ex stress och missbruk bland studenter.
  • Utbildning för 200 elitidrottsstudenter som valt Umeå universitet på grund av anpassad studiegång och goda träningsmöjligheter.