Till navigation Till innehåll (s)

Den drar blickarna till sig – en knallgrön, nästan självlysande plan mitt bland de höga vintergrå snödrivorna. Och så studenter som inte verkar bry sig om minusgraderna utan med största koncentration spelar fotboll mitt på Norges Tekniske Naturvitenskapelige Universitets campus i Trondheim. Klockan är snart fyra på eftermiddagen, det är februariskumt och våren känns långt borta, trots att ljudet av fotbollssko mot boll ger lite vårkänslor.

Simen Vogt-Svendsen är stolt, det syns. Konstgräsplanen invigdes i höstas och har tillkommit tack vare en gemensam ekonomisk satsning av idrottsföreningen vid NTNU, som Simen är ordförande för, och studentkåren. De har satsat 3,5 miljoner norska kronor var och universitetet upplät marken. Nu finns konstgräsplan, fyra volleybollplaner, en basketplan och en liten snowboardbacke centralt placerade på Gløshaugens campus, nedanför universitetets anrika huvudbyggnad. Bara ett stenkast därifrån ligger Idrettsbygget där idrottsföreningen NTNUI håller till.

– Vi är Norges största idrottsförening, berättar Simen Vogt-Svendsen. Och alla som arbetar i NTNUI gör det ideellt.

Han har varit ordförande i ett år och studerar samtidigt sista året på sin maskiningenjörsutbildning. Han skriver uppsats och planerar för höstens traineetjänst på norska Stadskraft samtidigt som han på heltid ser till att studenterna vid NTNU har landets bredaste träningsutbud att ta del av. Här finns 58 olika idrotter på flera olika träningsanläggningar som studenter för 950 kronor per år får tillgång till.

12 000 av universitetets 20 000 studenter är medlemmar. Och de hundratals studenter som jobbar ideellt med NTNUI lägger ned mycket tid på verksamheten.

– NTNUI går före studierna, medger Simen. Men dygnet har ju 24 timmar så det ska nog gå.

Simen-Vogt-Svendsen_458x258.jpg

»Idrettsbygget på Campus Gløshaugen är inte stort, så här får folk träna där det går. Skjutbanan nere i källaren fungerar som styrketräningsgym när inget skytte pågår.«

Simen Vogt-Svendsen

FIRAR 100 ÅR

Universitetet Simen Vogt-Svendsen går på har rötter från mitten av 1700-talet, men firade 2010 sitt officiella 100-årsjubileum. Det består av flera campus, men Gløshaugen är det centrala. Här finns de tekniska och naturvetenskapliga utbildningarna, och på Dragvoll, det andra stora campuset, finns socialvetenskapliga och humanistiska ämnen. Universitetet har precis utnämnts till Nordens bästa i en av de många universitetsrankningar som görs. Man ståtar dessutom med före detta studenter som blivit Nobelpristagare, framstående näringslivsprofiler och världsmästare i diverse idrotter.

– NTNU är utan tvekan Norges mest populära universitet, säger Inge Fottland, universitetets projekt-
direktör. Och en stor del i detta har vår unika studentdemokrati. Vi är av den uppfattningen att studentvälfärd bygger på att man har möjlighet att påverka och att man känner sig som del i ett stort och stärkande sammanhang.

Studenterna har en stark ställning här. Det är inte en slump att studentkårens runda röda hus är det första man ser när man svänger in på allén som leder upp till universitetets huvudbyggnad.

– Studentrepresentanter sitter med i universitetets styrelse, rektors ledningsgrupp och alla utskott på universitetet, förklarar Inge Fottland. De är involverade i alla viktiga beslut och deltar aktivt till och med i rekrytering.

Studenterna har också en självklar plats i staden. Trondheims viktigaste evenemang är UKA, en studentarrangerad kulturfestival som är Norges största, och ISFiT, världens största internationella studentfestival med socialpolitiskt tema.

– Det finns en frivilligkultur här som spänner från politik till idrott, säger Inge Fottland. En kraft hos studenterna som spiller över på staden – och tvärtom.

Om: Norges tekniske naturvitenskaplige Universitet, NTNU

  • Akademisk utbildning har funnits i Trondheim i 250 år. För 100 år sedan grundades Norges tekniska högskola i staden, och 1996 slogs flera institutioner samman till NTNU.
  • Det är Norges näst största universitet, med 20 000 studenter och nästan 5 000 anställda.
  • NTNU har sin centrala verksamhet på de två campusen Gløshaugen och Dragvoll, och just nu pågår en förtätning av campusmiljöerna, med målet att skapa en enhetlig campusmiljö där studier, sociala aktiviteter och boende vävs tätt samman.

»Visst är det bra att sätta de här uppdragen på cv:t. Men det, eller att tjäna pengar, är inte anledningen till att vi håller på med studentidrott. Det handlar om andra värden helt enkelt.«

NÖJDAST I NORGE

Enligt universitetets egna hälso- och trivselundersökningar mår och trivs studenterna bättre på NTNU för varje år. NTNU har dessutom de nöjdaste studenterna i hela Norge, berättar Inge Fottland. Och en alldeles särskild dragningskraft har Trondheim på dem som älskar natur och sport. Här är nämligen de naturliga förutsättningarna för ett hälsosamt leverne riktigt bra.

– De som bryr sig om hälsa söker sig hit, säger Inge Fottland. Här finns fjäll, fjord, älv och vidder i närheten, och länet har sett till att skidområden och vandringsleder är lättillgängliga. Mittnorge är ett pulserande center för friluftsliv.
Han nämner 400 mil preparerade skidspår som en inte helt oviktig faktor när den norska skideliten bestämmer sig för att komma till Trondheim för att studera.

BREDDEN ÄR BASEN

NTNU satsar stort på optimala studie- och träningsförhållanden för norska elitidrottare (se separat artikel sidan 15), men det är för bredden universitetet är känt. Och kärnan i verksamheten är Idrettsbygget på Gløshaugen – ett hus från 60-talet som byggts om och anpassats för att klara trycket från studenterna och ge plats för de olika motionsformerna. Här görs allt. Det innebär att en vanlig kväll i foajén på Idrettsbygget kan man träffa på en grupp löpare på väg ut, vanliga motionsgymnaster, barfota kampsportare och folk som ska träna basket eller skytte.

Idrettsbygget är inte stort, så här får folk träna där det går, förklarar Simen Vogt-Svendsen när han visar runt.

– De som står på löpband och cyklar tittar ut över hallen där folk tränar basket på ena ledden och fotboll på den andra. Och skjutbanan nere i källaren fungerar som styrketräningsgym när inget skytte pågår.

Det är frivilliga krafter som sköter allt. Är man engagerad i NTNUI kan man till exempel sköta om ekonomin i någon av de 58 grupperna, skotta fotbollsplan eller leda ett gympass.

– NTNU är en frisk och välmående skola. Dels är studenterna som söker sig hit resursstarka personer, dels vill de kombinera sina studier med en aktiv fritid. Engagerat folk, det är en kjempefördel för oss, säger Simen Vogt-Svendsen.

Många ser också frivilliguppdraget som en arbetslivserfarenhet.

– Visst är det bra att sätta de här uppdragen på cv:t. Men det, eller att tjäna pengar, är inte anledningen till att vi håller på med studentidrott. Det handlar om andra värden helt enkelt, fortsätter
Simen Vogt-Svendsen.

inge_fottland_458x258.jpg

»Det finns en frivilligkultur här som spänner från politik till idrott. En kraft hos studenterna som spiller över på staden – och tvärtom.«

Inge Fottland

»De som bryr sig om hälsa söker sig hit. Här finns fjäll, fjord, älv och vidder i närheten, och länet har sett till att skidområden och vandringsleder är lättillgängliga. Mittnorge är ett pulserande center för friluftsliv.«

ALLA NIVÅER VÄLKOMNA

NTNUI hyr också ut stugor, kojer, som del av sin verksamhet. Inte heller det för att tjäna pengar – stugorna kostar 30 kronor per natt att hyra. De är otroligt populära, liksom Studenterhytta, en friluftsanläggning dit man kan åka gratis buss och äta middag och sova över.

– Studenter har ju inga pengar, så det är väldigt viktigt för oss att hålla ett lågt pris så att alla kan delta.

Förutom Idrettsbygget har studenterna tillgång till en anläggning på Dragvoll, några av kommunens anläggningar och nybyggda Portalen, ett gym inne i staden. Där tränar bland andra Susanne Sandberg och Thorbjørn Urskog dans. Ganska många timmar i veckan eftersom de är regerande världsmästare i boogie-woogie. De övar avancerade lyft medan andra, inte lika rutinerade par övar grundsteg i samma sal.

– Vi valde Trondheim eftersom vi visste att både studie- och träningsmiljön var väldigt bra, med stor tillgång till träningslokaler nära skolan, säger Thorbjørn. Han läser ingenjörsvetenskap, Susanne kommunikationsteknologi. Plus att de dessutom går en av universitetets skräddarsydda tränarutbildningar.

– Skolan tar 4–5 timmar om dagen, träningen lika mycket, säger Susanne. Det gäller att vara strukturerad. Vi vill ha utbildning och dansa vid sidan om, men de vi tävlar mot är nästan alla dansproffs på heltid. Vi kan inte delta i de tävlingar som krockar med tentor, men det går ju ganska bra ändå.

Kombinationen studier och dans fungerar till och med så bra att de trots att de tar examen till våren funderar på att fortsätta plugga.

– Vi har tänkt satsa på pedagogik, vi får se. Kvar i Trondheim blir vi i alla fall.

Om: Norges tekniska och naturvetenskapliga universitets idrottsförening, NTNUI

  • Norges största idrottsförening. Har funnits sedan 1910 och erbjuder 58 olika idrotter för sina 12 000 medlemmar.
  • Verksamheten omsätter 15 miljoner men baseras helt på frivilliga insatser från omkring 300 studenter.
  • Har totalt vunnit bland annat 26 världsmästerskap och 116 Norgemästerskap i 16 olika idrotter.

ETT TÄTARE CAMPUS

Just nu pågår en utveckling av hela campusmiljön på NTNU. Man har tidigare beslutat om en så kal-lad tvåcampuslösning, vilket innebär en ytterligare centralisering kring Gløshaugen och Dragvoll. Men man vill också skapa ett mer kompakt och enhetligt campus och bringa lite ordning bland de ganska utspridda verksamheterna.

Fastigheter behöver bli mer ändamålsenliga, och framför allt ska planeringen utgå från studenternas sociala rörelsemönster. Det innebär bland annat en förtätning av campus, med ett pärlband av kulturella institutioner längs allén på Gløshaugen, och fler studentbostäder.

– Vi arbetar systematiskt med detta och har kartlagt var folk bor, markerat de vägar som används och undersökt var studenterna tillbringar sin tid, inte bara på campus utan i hela staden. Vår ambition är att koppla ihop stadens olika delar och skapa ett område där allt finns inom en kvarts gångavstånd, säger projektdirektör Inge Fottland. Vi, kommunen, högskolan, sjukhusen och studenterna går samman i vad som blir Norges största byggprojekt. Staden kommer att utvecklas på studenternas villkor.

För Simen Vogt-Svendsens del innebär det att planerna på en ny idrottsanläggning i närheten av fotbollslaget Rosenborgs arena kan bli verklighet, något han kommer att ägna sin sista termin i Trondheim och som ordförande i NTNUI åt.

– Ja, det är en viktig fråga för oss studenter. Jag ser fram emot ett nytt idrottscenter. Vi får helt enkelt inte plats längre.

TEXT SOFIA ERIKSSON FOTO KRISTER ENGSTRÖM

Karriärer för idrottsmän

Just nu studerar 90 elitidrottare vid NTNU – allt från handbollsspelare med olympiskt guld till skidåkare på landslagsnivå. Att de söker sig till Trondheim beror på att universitetet satsar stort på anpassad studiegång i samarbete med Olympiatoppen, alltså Norges olympiska kommitté.

– Vi vill kunna få de bästa hit och ge dem en möjlighet till en karriär efter idrotten, säger Jan Erik Tangen, koordinator och rådgivare för toppidrottarna.

Det innebär att man som student kan ansöka om tillrättalagda studier – plugga på halvfart, anpassa tentaschemat efter tävlingssäsongen eller ta uppehåll för proffsspel i annat land. Jan Erik Tangen håller personligen koll på dem, vilket till exempel kan innebära att snacka studieupplägg på Skype med en laserseglande student som för tillfället befinner sig på Nya Zeeland.

– Vi ser en enorm potential hos dessa studenter, och vi vill förstås att de ska komma näringslivet till del också, inte bara idrotten.

Vid NTNU bedrivs också avancerad tvärvetenskaplig forskning där kunskaper förmedlas mellan medicin, teknik och idrott.

– Vi samordnar forskningen för bästa möjliga resultat. Teknisk forskning om material och aerodynamik kan till exempel innebära framgångar för idrotten, säger Inge Fottland.