Till navigation Till innehåll (s)

KARIN MARKIDES,
REKTOR OCH VD, CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA I GÖTEBORG:

»INNOVATION STARTAR I DET LOKALA MÖTET«

Efter sex år som rektor vid Chalmers tekniska högskola står innovationsfrågor högre än någonsin på rektor Karin Markides agenda. Arbetet med att skapa gemensamma innovationsmiljöer tillsammans med staden, globalt och lokalt näringsliv samt regionens lärosäten pågår för fullt. Tre teknikparker knyts till Göteborgs tre campusområden i en strategi som går ut på att samordna regionens styrkor och verka tillsammans.

− Innovation startar i det lokala mötet och växer till sig där för att sedan slå igenom globalt, men om man inte förstår och prisar varandras bidrag på lokal och regional nivå kan inte tillväxten ta fart, säger hon.

De senaste åren har regeringen tydliggjort att det ingår i högskolornas uppdrag att ansvara för att deras forskningsresultat kommer till nytta. Innovation är således ett lika viktigt uppdrag för Sveriges lärosäten som utbildning och forskning. Lärosätena satsar redan i dag på innovationskontor. Enligt Karin Markides är det nu viktigt att definiera lärosätenas roll och ansvar i innovationsprocessen, där den öppna mötesplatsen är en ny och viktig del.

− Tittar man på regioner i världen där innovation verkligen har lyckats, till exempel i Israel och Kalifornien, är det tydligt att det är universiteten och högskolorna som är de självklara mötesplatserna, säger hon. I Sverige måste vi göra det på vårt sätt.

I Göteborg koncentreras IT och transport till Lindholmen Science Park medan Sahlgrenska Science Park präglas av life science och Johanneberg Science Park hanterar samhällsbyggnad med koppling till energi och material. Samarbetsavtal med fastighetsägarna Akademiska Hus och Chalmersfastigheter ska säkerställa att externa hyresgäster integreras med utbildning och forskning.

Ledare från universiteten, staden, regionen och handelskammaren träffas varannan månad i en dialoggrupp för att skapa förståelse för varandras arbete, identifiera styrkor i regionen och måla upp en gemensam bild för innovationsarbetet.

− Vi jobbar för att teknikparkerna ska facilitera det fysiska mötet och ge det ett mervärde. Därför verkar teknikparkerna på campusområdena, särskilt i stråken som utgör vårt blodomlopp.

Som tidigare vice generaldirektör för innovationsmyndigheten Vinnova, har Karin Markides studerat varför många teknikparker växer och imponerar för att sedan falla tillbaka och tappa kreativitet och rådighet.

− Man måste se det större perspektivet och ge flexibilitet i mötesplatser för inspirationsutbyten genom att alla parter pratar med och för varandra, samt konkretiserar gemensamma mål. Det är nyckeln till innovation och basen för vår utveckling i Göteborg.

TEXT LINDA KARLSSON-ELDH  FOTO NICKE JOHANSSON & ALEX&MARTIN

 

Vad säger de andra experterna:

Om: Karin Markides

Jobbar som: Rektor och vd på Chalmers tekniska högskola.
Bakgrund: Professor i analytisk kemi och tidigare vice generaldirektör vid Vinnova, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien samt ordförande i CESAER – The Conference of European Schools for Advanced Engineering.
Aktuellt: Initiativtagare till en kombinerad forsknings- och utvecklings-infrastruktur, AstaZero, för trafiksäkerhetsforskning.