Till navigation Till innehåll (s)

»Ett avgörande moment i att överföra en innovativ idé till verklighet är dels att ha kunskapen om vilka kanaler man ska använda sig av, dels kunna presentera sin idé så att den får genomslagskraft och verkar användbar. Det vill säga know-who och know-how. För merparten av studenterna kommer dessa kunskaper inte spontant, och det kan därför ligga i lärosätenas intresse att erbjuda utbildningar i vilka studenten får lära sig att öva dessa egenskaper under mer strukturerade former.«

Peter Solsjö, student vid Karolinska institutet

Enkäten
- HUR FRÄMJAR DITT LÄROSÄTES ARBETSMETODIK OCH MILJÖ INNOVATION?

Saugata Das,32 år
Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

»Lunds universitet ger stöd till innovation i flera olika former. Vad gäller mitt program specifikt ger de studenter chansen att arbeta på Ideon Science Park i sex månader för att skapa en start i projektet. Ideon ger både intellektuell hjälp och fysiska utrymmen som verkligen främjar innovation. Det finns också tillgång till en mängd olika föreningar, men också individer som fungerar som mentorer som ger stöd till studenterna i deras strävan strävan att förnya sig.«

Pernilla Aldåsen, 19 år
Juristprogrammet, Stockholms universitet

»Juristprogrammet har ett strukturerat upplägg för hur utbildningen ska se ut, vilket ger relativt lite utrymme för oss att påverka och utveckla det vi gör just för stunden. Däremot gör vi en utvärdering av de kurser vi läst för att ledningen ska ha möjlighet att förbättra för kommande studenter. Generellt skulle jag vilja påstå att universitetets lokaler absolut ger utrymme för innovation. Även om inte lokalerna är jättemoderna har vi all teknisk utrustning och biblioteket är fenomenalt bra.«

Sofia Skogbäck,35 år
Lärarprogrammet, Göteborgs universitet

»Eftersom jag läser olika inriktningar på lärarprogrammet tycker jag att det är väldigt olika beroende på vilka kurser man läser. Vissa kurser uppmanar till att ta egna initiativ medan andra kurser enbart förser en med förmedlingspedagogik, att memorera för att sedan skriva en tenta. Men genom att vi har verksamhetsförlagd utbildning också och kan prova teorier och uppgifter vi gör i skolan, tycker jag ändå att upplägget på lärarutbildningen ger oss en chans att medverka till innovation.«

Peter Solsjö, 22 år
Biomedicinprogrammet, Karolinska Institutet

»I dagsläget finns det ett väl utarbetat innovationssystem på lärosätet mellan akademin och näringslivet. Som student eller forskningsaktiv kan du få hjälp av människor med utbildning och bakgrund inom innovation och business & management. KI är även ett av de fem stora lärosäten i Stockholm som ingår i Stockholm School of Entrepreneurship.«

Patent i procent

TOPPLISTA
INNOVATIONSVERKSAMHET
PER EU-LAND TOPP 5

  1. Sverige
  2. Danmark
  3. Finland
  4. Tyskland
  5. Storbritannien

Undersökningen om företags innovationsverksamhet genomförs vartannat år i alla EU-medlemsländer. Förutom uppgifter om omfattningen och karaktären av företagens verksamhet innehåller undersökningen siffror med anknytning till produkt- och processinnovationer i företagen. Dessutom innehåller statistiken uppgifter om omfattningen av bl.a. marknadsförings- och organisationsinnovationer.
Källa: EU, Innovation Union Scoreboard 2010

TOPPLISTA
INNOVATIONSINDEX
I VÄRLDEN TOPP 5

  1. USA
  2. Schweiz
  3. Finland
  4. Japan
  5. Sverige

Innovationsindex är ett delindex av Global Competitiveness Report som analyserar hur konkurrenskraftiga olika nationer är i förhållande till varandra. Det visar till vilken grad länder är redo att ta hand om innovation både vad gäller att anamma och dra nytta av teknologi samt att förbättra mänskliga resurser och den institutionella prestandan. För att etablera detta mått synas institutioner, mänsklig kapacitet, generell-, informations- och kommunikationsteknologisk infrastruktur, sofistikerad marknad, sofistikerat affärsliv, näringslivets förfining, forskning/vetenskap och välstånd.
Källa: World Economic Forum, Global Competitiveness Report 2010–2011