Till navigation Till innehåll (s)

TOMAS KÅBERGER,
ORDFÖRANDE FÖR STIFTELSEN JAPAN RENEWABLE ENERGY FOUNDATION:

»INDUSTRIALISERA NY TEKNIK!«

I mars 2011 vände en hel värld blicken mot Japan. Jordbävningen vid Tōhoku och tsunamin som följde slog ut viktiga funktioner i kärnkraftverket i Fukushima med härdsmältor, explosioner och utsläpp av radioaktiva ämnen som följd. Nu var de plötsligt tre: Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima, städerna som ger kärnkraftens risker ett ansikte.

I augusti samma år begärde Tomas Kåberger, då generaldirektör för Statens energimyndighet, att få bli entledigad för att bli ordförande i den nybildade stiftelsen Japan Renewable Energy Foundation med syftet att ta fram förnybar energi för Japan.

– Uppdraget i Sverige var att enligt ett EU-direktiv ordna 49 procent förnybar energi och 10 procent förnybara drivmedel till år 2020. Det var redan avklarat. Japans problem är betydligt svårare och viktigare, berättar han.

För Tomas Kåberger är det klart och tydligt att vi inte längre kan kosta på oss att blunda för problemen resursbrist och miljökonsekvenser.
− Det som är nytt det senaste decenniet är att Kinas makalösa ekonomiska tillväxt har gjort problemen akuta för vår generation och inget vi bara kan skjuta över på våra barn.

I Fukushimas skugga växer satsningar på förnybar energi fram, till exempel Tysklands uppmärksammade ”Energiewende” med målet att ha stängt ner landets samtliga kärnkraftverk år 2022. Under 2011 och 2012 ökade den tyska produktionen av solel med 8 TWh, vilket är mer än vad Sveriges största kärnkraftreaktor producerar på ett år. Men det är Kina som går i spetsen för förnybar energi.

− Redan nu får Kina mer el från vindkraft än från kärnkraft. Kina planerar att ha världens energieffektivaste industri med världens bästa förnybara energi. För 2020 har de just höjt målen för förnybar energi med över 500 TWh, berättar han.

Att halka efter i utvecklingen är kritiskt.

− Om fossil energi blir dyr om man har en dålig energieffektivitet och man inte kan förnybar energi förlorar man konkurrenskraft, säger Tomas Kåberger.

Sverige förblir världens mest kärnkrafttäta land, med mer än en kärnkraftsreaktor per en miljon invånare. Tomas Kåberger, som tror att Japan en dag kan klara sig helt utan kärnkraft, ser ännu större förutsättningar för en sådan utveckling i Sverige.

− Vi har mer resurser och skulle med en rationell europeisk politik inte bara kunna ersätta vår egen kärnkraft och fossila energi utan också vara en stor nettoexportör av el och elintensiva produkter.
Här spelar landets lärosäten en viktig roll.

− Universiteten, myndigheter och företag måste samspela för att ny teknik ska industrialiseras. Det var så Sverige byggde upp Ericsson och ABB, det var så Japan och Korea blev rika och det är så kinesisk industri byggs upp just nu. I Sverige gör många politiker sin inkompetens till dygd och säger att politiker inte ska välja teknik. Det är synd.

TEXT LINDA KARLSSON-ELDH  FOTO ANNA SIGVARDSSON

 

Vad säger de andra experterna:

Om: Tomas Kåberger

Arbetar som: Ordförande för stiftelsen Japan Renewable Energy Foundation.
Bakgrund: Generaldirektör för Statens energimyndighet 2008–2011.  Professor i industriell energipolitik, vice ordförande för International Renewable Energy Agencys råd i Abu Dhabi, ordförande för det svenska Förnybarhetsrådet.
Aktuellt: Enligt Kåberger kommer Japan att ändra marknadsreglerna och öka konkurrensen. »De flesta japanska reaktorer förblir stängda och förnybar energi kommer att öka dramatiskt under de närmaste decennierna.«