Till navigation Till innehåll (s)

HALA MOHAMMED,
ORDFÖRANDE I RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND:

»GLÖM INTE DEN SOCIALA HÅLLBARHETEN!«

Röda Korset är världens största humanitära organisation, där Sverige och Danmark sticker ut som enda länder med nationella, självständiga ungdomsförbund. Med ledmotivet ”av unga, för unga, med unga” koncentrerar sig ungdomsförbundet i Sverige på fyra verksamhetsområden: humanitär migration, barn och ungas delaktighet, globalt engagemang och hållbar utveckling.

− När det gäller hållbarhet arbetar vi i första hand för fred. Man glömmer ofta den sociala och ekonomiska hållbarheten när man talar om det hållbara samhället, säger förbundsordförande Hala Mohammed.
 
Under sin tid som ordförande på Röda Korsets ungdomsförbund i Malmö tog hon bland annat emot Malmö stads integrationspris. Det som föranledde utmärkelsen var etableringen av  besöksverksamhet för nyanlända ungdomar, tjejgrupper i staden och initiativ att föra samman ungdomar från olika stadsdelar.

− I Malmö skiljer det upp till sju år i medellivslängd mellan vissa stadsdelar. Det finns grundskolor där 28 procent av eleverna går ut med behörighet medan skolor i andra områden har en behörighetsstatistik på 98 procent. Det kan man inte kalla hållbart.

Röda Korset driver i egen regi ett nätverk av mötesplatser runt om i landet, de så kallade ”Kuporna”. I dag är de fler till antalet än McDonald’s-restauranger men för att städerna ska skapa synergier och bygga bort segregering och utanförskap uppmanar Hala Mohammed att ta ett nytt grepp på den populära etniska mångfalden.

− Alla vill ha den och anser att den berikar, men om man tittar ute i verksamheterna kan man inte se den. Vi strävar efter mångfald, men är inte beredda att agera och jobba aktivt för den.

För Röda Korset står det mänskliga mötet i fokus, inte minst i dagens samhälle, då det är lättare att skänka en tjuga per sms än att ta sig tid att träffa behövande.

− Men det finns tendenser i samhället som visar att folk börjar bry sig mer om den sociala hållbarheten i sitt närområde, säger hon och pekar som exempel på protesterna i Alby mot Botkyrka kommuns planer att sälja ut
1300 hyresrätter till en privat fastighetsägare. Här samlade invånarna nyligen in 6 500 underskrifter för att få till en folkomröstning i frågan.

− För mig är initiativ av det slaget en ”air of spring”.  

I en tid när hållbarhet som begrepp står högt på agendan, råder Hala Mohammed att inte glömma bort landsbygden i diskussionen.

− Jobb, aktiviteter, bostäder, föreningsliv och möjligheter till utbildning är faktorer som får dig att vilja stanna på en ort. Vi måste därför ställa oss frågan hur social hållbarhet ser ut i hela landet, inte bara i städerna.

Text Linda Karlsson-Eldh  Foto Peter jönsson

 

Vad säger de andra experterna:

 

Om: Hala Mohammed

Jobbar som: Förbundsordförande på Röda Korsets ungdomsförbund.
Bakgrund: Uppvuxen i Hudiksvall. Har en examen i internationell migration och etniska relationer från Malmö högskola. Tidigare ordförande i Röda Korsets ungdomsförbund i Malmö och projektsamordnare på Malmö stads avdelning för trygghet och säkerhet.
Aktuellt: Under hösten sker uppstarten av nya frukostklubbar, där Röda Korsets ungdomsförbund serverar gratis frukost till skolelever.