Till navigation Till innehåll (s)

SEMIDA SILVEIRA,
PROFESSOR I ENERGISYSTEMPLANERING VID KTH:

»TA ENERGIFRÅGAN ÖVER SEKTORSGRÄNSERNA!«

Solen levererar nästan 3 000 gånger mer energi till jorden än hela mänsklighetens sammanlagda energianvändning. Ändå är 80 procent av vår energianvändning baserad på fossila bränslen. De negativa följderna för klimatet redovisas med jämna mellanrum av FN:s klimatpanel (IPCC), senast förra året i Stockholm.

– Globalt sett använder vi i dag dubbelt så mycket energi som vi gjorde på 1970-talet, men det blir svårt att försöka lösa energiproblemet i en internationell överenskommelse mellan 200 länder, säger Semida Silveira, professor i energisystemplaneringvid KTH (Kungliga Tekniska högskolan).

För henne är ett helhetsperspektiv avgörande för en hållbar omställning av vårt energisystem.

– Många tror att nyckeln till att uppnå det hållbara samhället är ny teknik. Men teknik räcker inte. Vi måste också titta på hur marknaden ser ut. Har vi affärsmodeller för att förnybar energi ska kunna konkurrera med den kommersiella kraft som finns etablerad för fossila källor?

Det krävs också ett politiskt ramverk för alla intressen som finns på marknaden, inte minst för energi-intensiva företag som i dag inte alltid ser fördelarna i att förändra sina konsumtionsmönster.

– Energibesparingar hör helt enkelt inte till kärnverksamheten och görs i vissa fall inte ens om det skulle innebära en finansiell besparing.

– Att tänka över sektorsgränser är avgörande för att få de stora vinsterna när det gäller minskning av resursefterfrågan och energi, säger Semida Silveira och pekar framför allt på stadsplanering som ett område där samarbete är särskilt viktigt.

Med en bakgrund som arkitekt är hon insatt i hur stadsplanering länge såg ut. Markanvändning, transport, bebyggelse, mobilitet stod i fokus medan energin togs för given. Den inställningen speglades också på elmarknaderna som avreglerades runtom i Europa på 1990-talet. Bara i Sverige låg överkapaciteten av el på hela 30 procent.

– Regeln som gällde före avregleringen var att varje ökad enhet BNP, krävde en ökad enhet energi. Med detta resonemang krävdes en oändligt stigande energiproduktion, säger Semida Silveira.

I dag har Sverige satt upp som mål att vara fossilfritt år 2050. Enligt Semida Silveira kan vi redan i dag fungera som förebild för andra länder, med en energianvändning som inte har ökat över de senaste decennierna. Samtidigt varnar hon för att använda systemtänket enbart på nationell nivå.
    
– Vi importerar mycket från länder som Kina, där ungefär 70 procent av energin går till industrin och man använder mycket kolkraft. Det spelar ju ingen roll för klimatet om utsläppet sker i Kina eller Sverige. Det räcker inte att vara fossilfri inom landet.

Text Linda Karlsson-Eldh  Foto Peter Jönsson

 

Vad säger de andra experterna:

Om: Semida Silveira

Bakgrund: Utbildad arkitekt, doktorandutbildning på KTH inom regional planering. Tidigare hållbarhetsexpert på Statens energimyndighet.
Jobbar som: Professor i energisystemplanering vid KTH.
Aktuellt: Driver ett projekt för hållbar stadsutveckling i La Paz i Bolivia där man tittar på möjligheten att omvandla sopor till biogas.