Till navigation Till innehåll (s)

TOMAS HALLÉN,
TEKNISK DIREKTÖR PÅ AKADEMISKA HUS:

»ENERGIEFFEKTIVISERA TILLSAMMANS!«

Fastighetsbranschen står för en tredjedel av Sveriges energianvändning. För Tomas Hallén, teknisk direktör på Akademiska Hus, medför det ett stort ansvar i energifrågan. Företagets eget mål är att minska andelen köpt energi med 50 procent från år 2000 till 2025. Flaggskeppsprojekt som nybyggda Studenthuset på Frescati i Stockholm har en rekordlåg energianvändning, men nyckeln till framgång ser Tomas Hallén framför allt i att reducera grundbehovet av energi.

− Vi förvaltar i dag cirka fyra miljoner kvadratmeter bruksarea, en yta som kommer att motsvara ungefär 90 procent av vårt fastighetsbestånd år 2025. Därför måste åtgärder på dessa befintliga ytor ha högsta prioritet, säger han.

En tredjedel av Akademiska Hus forskningsintensiva fastigheter består av labblokaler. Ventilation är därför inte överraskande den enskilt största energislukaren. På plats nummer två hamnar hyresgästerna.

− Vi måste jobba tillsammans när det gäller energifrågan. Kombinerar man bra teknik med bra handhavande kan hyresgästerna minska energianvändningen i en fastighet med så mycket som en tredjedel, säger Tomas Hallén.

− Dragskåpen som används för laborationer är ett bra exempel. De har väldigt stora luftflöden och drar lika mycket energi som en hel villa när de står öppna. Att ha disciplin att stänga dem eller helt enkelt välja skåp som stängs automatiskt har därför enorm betydelse, säger han.

Det naturliga steget efter framgångsrika energieffektiviseringar är för Akademiska Hus vidare åtgärder på tillförselsidan, det vill säga att byta ut fjärrvärme och fjärrkyla mot marklager och geoenergi. På Karlstad universitet tas i år ett marklager i bruk som gör Karlstad till Europas första campusområde som är helt självförsörjande med värme och kyla. Andra större marklagerprojekt pågår på Frescati i Stockholm och Medicinareberget i Göteborg. Men Tomas Hallén vill ta ett steg till genom att lägga till ytterligare en faktor till energiarbetet de kommande åren. Han kallar det för att titta ”uppströms”.

− Man har de senaste åren fokuserat på noll- och plusenergihus, men energin som krävs i byggnationen av energieffektiva hus kan motsvara ända upp till 30 års energianvändning. Bara cementtillverkningen står för fem procent av världens koldioxidutsläpp. Vi måste bli mer medvetna och titta på hela kedjan.

Text Linda Karlsson-Eldh  Foto Anna Sigvardsson

 

Vad säger de andra experterna:

Om: Tomas Hallén

Bakgrund: Civilingenjörsexamen från Chalmers, därefter 20 år i det egna företaget Energiprojekt AB. Började på Akademiska Hus 1997, teknisk direktör sedan tio år. Ledamot i Energiutvecklingsnämnden.
Jobbar som: Teknisk direktör, Akademiska Hus.
Aktuellt: Akademiska Hus satsar på samarbete med lärosätena för att utveckla nya energieffektiva lösningar. Just nu arbetar man exempelvis med Chalmers för att ta fram ett nytt effektivt luftfilter.