Till navigation Till innehåll (s)

FLYGA DRAKE FÖR FÖRNYBAR ENERGI

På flera håll i världen arbetar man i dag hårt med att utveckla nya metoder för att tämja vinden. Idéerna omfattar allt från heliumfyllda ballongkraftverk och stora vindfångande kevlarsegel, till skogar av kolfiberpelare som producerar el genom att svaja i vinden.

Enligt Mark D. Moore, specialist på framtidens vindenergi vid Nasas Aeronautical Systems Analysis Branch, är vindkraftverk som flyger i de höga luftlagren särskilt intressanta. Dessa har en kolossal potential då vindhastigheten är betydligt högre och mer konstant i högre luftskikt. Från 80 meters till 500 meters höjd ökar vindhastigheten en och en halv till två gånger, medan den på 10 000 meters höjd är tio gånger större. Energin som lagras i jetströmmarna motsvarar 100 gånger den energi som vi totalt förbrukar på jorden. Fördelen med luftburna vindkraftverk är också att de är billigare att tillverka än markbundna vindkraftverk.

Det italienska företaget KiteGen Research har utvecklat en slags roterande karusell där ett antal flygande drakar är anslutna till var sin kabel. Karusellen är monterad på marken där ett autopilotsystem styr drakarnas flygmönster och flyghöjd för maximal effekt. Vindens spänningar i kablarna genererar energi som omvandlas till el av en generator på marken. Maxhöjden för de flygande drakarna är än så länge 1 000 meter. För att minimera störningar och risker för flygtrafik, vill tillverkaren att man inför samma restriktioner för flygtrafik som gäller över kärnkraftverk och raffinaderier. Men än så länge återstår det både tester och tillstånd innan luftburen vindkraft kan tas i bruk i större skala.

Text Anna Cederberg Gerdrup

 

Läs om andra framgångsrika energilösningar

»Om man kan tillvarata en procent av energin i jetströmmarna skulle det vara tillräckligt för kontinuerlig försörjning av vår civilisations energibehov.«

Ken Caldeira, miljö- och klimatforskare på Stanford University