Till navigation Till innehåll (s)

FRUKTBAR BORÅSMODELL

Borås har sedan 1980-talet arbetat för att bli ett föredöme inom avfallshantering. Projektet Waste Recovery International Partnership inleddes 2006 och består av ett antal olika parter där bland annat Högskolan i Borås ingår. Syftet är att från Sverige överföra kunskap och teknik kring återvinning till andra länder.

Tidigare slängdes flera ton frukt på fruktmarknaden i Yogyakarta i Indonesien, men tack vare Boråsmodellen är det inte så längre. Numera producerar en biogasanläggning elektricitet av det tidigare värdelösa avfallet. Elen kan sedan användas av handlarna i området.

Och på sopberget några kilometer utanför Yogyakarta har familjerna som bor där fått det lite bättre eftersom de nu får betalt för att sortera soporna innan avfallet hamnar på tippen.

Den farliga metangasen tas tillvara och blir värdefullt bränsle som ger ny energi. 
Waste Recovery bygger på att universitet, stadsförvaltning och näringsliv engageras och involveras i arbetet, både i Borås och på samarbetsorterna. Detta ger en långsiktig helhetslösning för avfallshantering, hela vägen från utbildning av lokal kompetens, via kartläggning och planering, till byggande, igångsättande och drift av anläggningar som anpassas efter de lokala behoven.

Waste Recovery är ett framgångskoncept som väcker intresse över hela världen, inte minst i utvecklingsländer. Antalet samarbetsländer växer och just nu diskuterar man en bolagsbildning av projektet.

Text Anna Cederberg Gerdrup

 

Läs om andra framgångsrika energilösningar

»Målet är att skapa en bättre miljö. Varje år produceras två miljarder ton hushållsavfall i världen och det mesta deponeras. Vi hoppas att vi kan bidra lite till en bättre avfallshantering och hitta nya vägar och metoder för att minska avfallet.«

Mohammed Taherzadeh, professor i bioteknik på Högskolan i Borås.