Klimatsmarta miljöer för framtidens campus

Varmt välkommen till seminariet Klimatsmarta miljöer för framtidens campus som anordnas i anslutning till Akademiska Hus årsstämma.

Akademiska Hus har höjt ambitionen för hållbarhetsarbetet genom att besluta om en nollvision som innebär att vi ska bli helt klimatneutrala. Tillsammans med lärosäten och andra parter kan vi som ett av Sveriges största fastighetsbolag göra faktisk skillnad för morgondagens hållbara kunskapsmiljöer.

Vid seminariet deltar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, för att bland annat tala om betydelsen av klimatsmarta miljöers utveckling ur ett digitaliserings- och energiperspektiv samt vilken roll statliga bolag förväntas anta för att bidra till förverkligandet av Sveriges klimatmål.

Vi har även bjudit in Mattias Goldmann, vd för den gröna tankesmedjan Fores och utsedd till "Mäktigast i Hållbarhetssverige" 2016. Hör honom berätta om vad klimatutmaningarna innebär för Sverige i stort men också vad han tror att det innebär för svenska lärosätens arbete med att minska sitt klimatavtryck.

Rektor Hans Adolfsson vid Umeå universitet ger oss insyn kring hur hans lärosäte arbetar med hållbarhetsfrågor och prorektor Karin Dahlman-Wrightvid Karolinska Institutet berättar om nybyggda Biomedicum - en av Europas största och modernaste forskningsmiljöer.

Inleder dagen gör Akademiska Hus styrelseordförande Anitra Steen och vd Kerstin Lindberg Göransson som kommer svara på frågor om vår strategi, det nya klimatmålet och hur vi tillsammans kan skapa hållbara lösningar.

Vi har också Akademiska Hus hållbarhetschef Mia Edofsson på plats, samt Jacob Adamowicz ordföranden för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Seminariet äger rum 29 april klockan 13.00-16.00 på Biomedicum vid Karolinska Institutet i Stockholm. Du är välkommen in till lokalerna från klockan 12.30 för mingel och dryck innan seminariet börjar. Eftermiddagen avslutas med mingel där du har möjlighet att knyta kontakter och utbyta erfarenheter. Vi serverar tilltugg och dryck i samband med avslutningsminglet.

Vi vågar lova att det blir en givande dag med aha-upplevelser.

 

Våra talare och paneldeltagare

Statsråd Matilda Ernkrans (S) är minister för högre utbildning och forskning. Hon har tidigare bland annat varit ordförande i Utbildningsutskottet, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet samt Socialdemokraternas Miljö- och klimatpolitiska talesperson.

Mattias Goldmann utnämndes 2016 till "Mäktigast i Hållbarhetssverige", 2017 blev han runner-up i Årets Opinionsbildare och dubbades också till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen. Sedan 2013 är Mattias Goldmann vd för tankesmedjan Fores.

 

Anitra Steen är styrelseordförande för Akademiska Hus sedan 2016. Hon har tidigare bland annat varit vd för Systembolaget och styrelseordförande för Stockholms universitet.

 

Kerstin Lindberg Göransson är vd för Akademiska Hus sedan 2011. Hon har en bakgrund bland annat som flygplatsdirektör för Arlanda Flygplats och vice vd för Scandickoncernen, samt en rad styrelseuppdrag.

 

Hans Adolfsson är rektor för Umeå universitet sedan 1 juli 2016. Året därpå beslutade Umeå universitet att sluta investera i fossila bränslen. Umeå universitet arbetar systematiskt och framtidsinriktat med klimat- och energifrågor.

 

Karin Dahlman-Wright är prorektor för Karolinska Institutet. Hon berättar om Biomedicum, ett av Europas största experimentella forskningslaboratorier med syfte att främja interaktion, nya samarbeten och utbyten av erfarenheter, idéer och tekniker över vetenskapliga gränser.

 

Jacob Adamowicz är ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS). SFS är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor. SFS har idag ett femtiotal medlemskårer, vilka tillsammans samlar omkring en kvarts miljon studenter.

 

Mia Edofsson är Akademiska Hus hållbarhetschef sedan 2012 och även styrelseledamot i det nybildade svenska Global Compact.

Praktisk information

Datum: Måndagen 29 april
Tid: 12.30-13.00 Insläpp och mingel
13.00-16.00 Seminarium
Plats: Biomedicum, Karolinska Institutet
Mat & Dryck: Vi bjuder på tilltugg och dryck i samband med evenemanget. Vid allergier eller särskilda önskemål, var vänlig och uppge detta i din anmälan.

ANMÄL DIG HÄR

Kontaktperson: Monir Loudiyi, kommunikationsstrateg
monir.loudiyi@akademiskahus.se

Eventinformation

Solnavägen 9 Solna