Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus Aula Medica utsett till Årets bygge 2014

Tisdag, 1 april 2014
Igår kväll delade Byggindustrin ut det prestigefulla priset Årets bygge 2014. Vinnare blev Aula Medica som Akademiska Hus uppfört åt Karolinska Institutet på Campus Solna.

Foto: Jean-Batiste Beranger

Bland totalt 20 nominerade projekt stod det igår kväll klart att det var profilbyggnaden Aula Medica, ritad av Wingårdhs Arkitektkontor, som vunnit juryns gunst. Motiveringen lyder:

"Projektet präglas av nytänkande, öppenhet och kreativitet, där byggnadens avancerade utformning hade sin motsvarighet i byggprocessens goda logistik och planenliga genomförande. En djärvt lutande byggnadskropp som utmanande tar plats och hävdar sig i en krävande omgivning. I ett ovanligt grepp i samverkan med glaskonstnären Ingegerd Råman har Aula Medica fått sin personliga inramning."

- Det är en enormt stor ära för oss. En fantastisk byggnad, ett unikt projekt och ett mycket gott samarbete har möjliggjort denna byggnad i absolut världsklass. Den förstärker universitetshuvudstaden Stockholm som en ledande kunskapsregion, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

I höstas stod KI:s nya aula, med sin spektakulära glasfasad, klar vid Solnavägen, mitt emot det som ska bli universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna. Byggnaden har en bruttoarea på 13 730 kvadratmeter fördelad på sju våningsplan och tar upp emot upp 1 000 besökare i det väl tilltagna aularummet. Den har miljöcertifierats enligt GreenBuilding, EU:s system för energieffektiva byggnader. Aula Medica är också certifierad enligt Miljöbyggnad Silver.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form.