Till navigation Till innehåll (s)

Aula Medica vinnare av Solna stads stadsmiljöpris

Fredag, 29 augusti 2014

Igår utsågs Aula Medica vid Karolinska Institutet till vinnare av Solna stads stadsmiljöpris som en miljö som förskönar Solnas stadsbild.

Med sin spektakulära glasfasad sticker Aula Medica ut och bryter av mot de traditionella låga tegelbyggnaderna på campus. Glasfasaden är 6000 kvadratmeter stor med 5700 glasskivor i sex olika kulörer. Fasaden lutar som mest 33 grader, med ett överhäng om 23 meter över Solnavägen. Aula Medica stod klar sommaren 2013 och har blivit ett landmärke i den framväxande Hagastaden.

– Aula Medica är en magnifik byggnad som genom sitt formspråk tar plats i stadsbilden. Aulans form, färger och uttryck skapar en helt ny byggnadsstil som vi inte är vana att se. Den yttre sidan är spektakulär och husets inre är harmoniskt och skapar ro i själen. Aula Medica är verkligen en värdig vinnare av 2014 års stadsmiljöpris, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren.

Juryns motiveringer lyder:

”En tidlös märkesbyggnad, ensam i sitt slag, med hög kvalitet i gestaltning och utförande. I mötet med 1700-talsgården Stenbrottet skapas en parkmiljö präglad av historia och samtid, faluröda timmerbyggnader samspelar med aulans skimrande volym. Genom att luta sig ut över Solnavägen tar byggnaden plats i stadsbilden och annonserar campusområdet i gaturummet kring Solnavägen.”

- Det är mycket glädjande och vi känner stor stolthet över att Aula Medica får denna fina uppskattning för sitt bidrag till utvecklingen av Solna stad och Hagastaden, säger Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus region Stockholm.

Aula Medica har tidigare i år även vunnit utmärkelsen ”Årets bygge” som delas ut av Byggindustrin och som är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling.