Till navigation Till innehåll (s)

Kontaktperson

Petra Stenberg
Servicekoordinator
070 285 13 21
petra.stenberg@akademiskahus.se

LUX står klart på Kunskapsstråket

Onsdag, 3 september 2014
Den 28 augusti invigdes LUX, Lunds universitets (LU) nya kraftcentrum för humaniora och teologi. Huset sticker ut med sina många mötesplatser och sin tydliga anknytning till Kunskapsstråket.

Lagom till höstterminen flyttade LU:s institutioner inom humaniora och teologi in i nybyggda LUX i korsningen Sölvegatan och Helgonavägen. De två fakulteterna samlar därmed sina 7 000 studenter och 700 anställda i ett starkt HT-centrum, med halva verksamheten i LUX och halva i Språk- och litteraturcentrum (SOL) på andra sidan gatan.

− Det här är väldigt efterlängtat. Vi har länge suttit spridda på olika platser i staden, men för våra studenter är ordentliga studiemiljöer en självklarhet och man har i dag uttalade krav på sina campusområden, säger Lynn Åkesson, dekanus för HT-området.

Sammanlagt omfattar projektet en bruttoarea, det vill sägaarean av alla våningsplan, på 18 200 kvadratmeter. LUX består av anrika Zoologiska museet, med byggår 1917, och Zoofysiologen, från 1960-talet, vars sammanlaga lokalarea på 8 500 kvadratmeter har förnyats och knutits ihop av en glasad nybyggnation på 5 800 kvadratmeter. Fasader, materialval och färgskalor har bevarats för att påminna om de olika tidsepokerna. Arkitekt är Jais arkitekter.

− Särskilt det äldsta huset får lysa igenom i LUX. Det har använts av universitetet sedan det byggdes. Nu skiftar vi stafettpinnen verksamhetsmässigt och ger det nytt liv tillsammans med Akademiska Hus, säger Peter Jakobsson, lokalplanerare på LU Byggnad.

LUX bygger på en idé om ett publikt ”hjärta” centralt i byggnaden med en foajé som sträcker sig rätt igenom huset, mellan entréerna på Helgonavägen respektive Sölvegatan. Från foajén når man därför alla husets undervisningslokaler och hörsalar. Här, i de publika ytorna, ligger dessutom merparten av husets läsplatser med sammanlagt 550 uppkopplade platser i allt från tysta rum till soffgrupper och balkonger. Bibliotek, café och innergård förstärker ytterligare foajéns karaktär av central mötesplats.

− Möten är husets signum och LUX är bland de byggnader vid Lunds universitet som har absolut mest kontaktskapande möjligheter, säger Leif Jacobsson, projektledare på Akademiska Hus region Syd.

Även kopplingen till Kunskapsstråket har genomsyrat projektet och LUX vetter med sina stora glasade fasader, bibliotek och huvudentré mot stråkets centrala gata Sölvegatan. Därför beskrivs huset av de inblandade som en lykta på Kunskapsstråket.

− LUX ligger väldigt strategiskt och välkomnande i det här korsdraget mellan södra och norra campusområdet. Vi hoppas att både allmänheten och folk från andra fakulteter ska välla in från gatan, säger Lynn Åkesson.