Till navigation Till innehåll (s)

Glada bin gav 30 liter honung

Torsdag, 27 november 2014
När de vilda bina minskar i antal kan de tama bina kompensera för detta och biodling blir ett verktyg för att bevara den biologiska mångfalden. Som en del i Akademiska Hus hållbarhetsarbete har vi därför valt att bli fadder för en bikupa och i våras flyttade 35 000 bin in på Medicinareberget i Göteborg. Bina trivdes utmärkt under den varma sommaren och gav hela 30 liter honung. 

Honungen har inga tillsatser - den är helt enkelt smaksatt av naturen och de omkringliggande blommorna. Därutöver har honung en hel del positiva hälsoeffekter och är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Faktum är att honung har använts som läkemedel sedan urminnes tider på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper.

Honungsproduktion börjar med att bina hämtar nektar från blommor. Nektarn omvandlas sedan till honung som lagras i vaxkakor inne i bikupan. Biodlaren placerar därefter vaxkakorna i en honungslunga som slungar honungen ut ur kakorna. Honungen har nu tappats på glasburkar och tanken är att ge tillbaka till våra kunder med denna närproducerade gåva.

- Det har varit oerhört roligt att ha bina på Medicinareberget i sommar och vi är väldigt nöjda med resultatet av deras arbete. Planen är att bikupan ska stå på ett av våra campus i Göteborg även nästa år, och då hoppas vi på en minst lika stor utdelning, säger markförvaltare Trine Andresen.