Till navigation Till innehåll (s)

Invigning Skandionkliniken

Onsdag, 3 december 2014
Onsdagen den 3 december invigdes Skandionklinken i Uppsala, Nordens första anläggning för cancerbehandling med protonstrålning.

Invigningen hölls på Uppsala slott och konferenciär var Olof Matsson Förbundsdirektör, Kommunalförbundet för Avancerad strålbehandling, KAS.

Invigningstalade gjorde Jerker Swanstein Direktionsordförande, KAS, Peter Bohman regiondirektör Akademiska Hus, Sören Mattsson Professor i radiofysik och Magnus Lagerlund styrelseledarmot i Svensk Onkologisk Förening.

Alla talare framhöll den samverkan och samarbete som präglat procesen och projektet.  Skandionklinken ägs och förvaltas av Akademiska Hus, och kliniken drivs av de sju landsting som har universitetssjukhus. Kliniken kommer att behandla patienter från hela landet. 

Även samverkan återkom som tema i invigningsceremonin då en representant från varje landsting fysiskt hakade på sitt band på Skandionklinikens banderoll. Därefter knöt Olle Mattsson, generalsekreterare Barncancerfonden ihop banden och förklarade kliniken invigd.

I november nominerades Skandion till Årets bygge 2015 och i motiveringen nämner tidningen Byggindustrin särskilt den stora utmaningen att skapa en vårdande miljö som sätter patienten i fokus och miljön som en del i tillfrisknandet.