Till navigation Till innehåll (s)

Albano utsett till Stockholms studentvän 2016

Lördag, 30 april 2016
Campus Albano, som ska binda samman Stockholms universitet och KTH, har fått utmärkelsen Stockholms studentvän 2016. Bakom priset står Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) som därmed vill uppmärksamma Albano som ett byggprojekt som stärker Stockholm som studentstad och som i sin inkluderande och genomtänkta planprocess föregått med ett gott exempel.



Utmärkelsen Stockholms studentvän är SSCO:s utmärkelse för värdefulla insatser för Stockholms studenter och studentkårer samt för främjandet av Stockholm som studentstad. Utmärkelsen har delats ut årligen sedan 2002. I år tilldelades Akademiska Hus, Stockholms stad, KTH, Stockholms universitet och Svenska Bostäder för det gemensamma arbetet med Albano.

Motiveringen lyder 

"Albano-projektet är ett samarbete mellan Stockholm stad, Stockholms universitet, KTH, Akademiska hus och Svenska bostäder. I november 2015 togs det första spadtaget för totalt 150 000 kvm campusmiljö med utbildningslokaler och 1 000 nya student- och forskarbostäder. Det nya campusområdet kommer att utgöra en viktig del för Stockholm som ledande studentstad i Sverige och en kunskapsregion i världsklass. Men redan nu anser SSCO att första spadtaget är en milstolpe och att Albano-projektet förbättrar Stockholm som studentstad, genom att lyfta frågor om bostäder för studenter, hållbart stadsbyggande samt framtidens campus- och lärandemiljöer högt på den politiska agendan.

Albano-projektet väckte även debatt om att bygga i Nationalstadsparken och konflikten mellan riksintressen och behovet av att bygga bort bostadsbristen. SSCO ser mycket positivt på hur projektet löst denna intressekonflikt med ett hållbart stadsbyggande.

SSCO vill med utmärkelsen Stockholms studentvän 2016 uppmärksamma ett vitalt byggprojekt som i många led inkluderat studenter och forskare i processerna fram till byggstart, vilket är goda exempel att lyfta fram. SSCO tror att Albano-projektet kommer att bidra till att förbättra Stockholms studenters sociala situation, öka Stockholmsregionens attraktivitet och att projektet även kommer att ge ringar på vattnet för andra campusutvecklingsprojekt och bostäder för studenter."

Om Albano

Albano blir ett vetenskapligt nav som när det står klart binder samman Stockholms universitet och KTH med varandra och med staden. Här skapas ett unikt socialekologiskt campus för 15 000 studenter och forskare med universitetslokaler, cirka 1 000 studentbostäder och plats för kommersiell service. Mångfalden av verksamheter bidrar till att skapa en levande stadsmiljö under dygnets alla timmar. Första inflyttning är beräknad till 2018 när det gäller bostäderna och ett år senare för universitetslokalerna.