Till navigation Till innehåll (s)

Anitra Steen om Akademiska Hus: ”Ett fantastiskt företag med ett fint uppdrag”

Tisdag, 24 maj 2016
Hennes meritlista är lång. Nu antar hon en ny utmaning som styrelseordförande för Akademiska Hus. Hur känner hon själv inför sin nya roll? Vi ringde upp.



Välkommen till Akademiska Hus! Hur känns det att vara ordförande för vår styrelse?

Det ska bli spännande! Akademiska Hus har ett mycket fint uppdrag, att bygga och utveckla kunskapsmiljöer. Även om jag är ny i företaget som ordförande så är Akademiska Hus som företag inte helt nytt för mig. Jag arbetade i regeringskansliet när byggnadsstyrelsen lades ned och senare finansdepartementet när företaget Akademiska Hus bildades.

Du har ett långt cv och stor erfarenhet från en rad ledande poster. Vilka erfarenheter tar du främst med dig in i din nya roll?

Jag tror att jag kommer ha god nytta av min erfarenhet och kännedom av statligt ägande. Dels har jag ju varit vd för Systembolaget, och är väl förtrogen med hur statligt ägande ska förvaltas och utvecklas. Jag kommer också ha nytta av mina erfarenheter som ordförande för Stockholms universitet, min tid i regeringskansliet där jag redan från tidigt 80-tal arbetade med högskolefrågor . Jag var också generaldirektör för Verket för Högskoleservice som bildades efter nedläggningen av UHÄ.

Allt är såklart fortfarande relativt nytt. Kan du så här tidigt säga något om din och Akademiska Hus väg framåt?

Jag kan redan nu säga att jag gärna vill fortsätta arbetet med att bygga vår relation och skapa dialog med lärosäten och andra samarbetsparters. Där tycker jag redan att det finns en tydlig utstakad väg från vd Kerstin Lindberg Göransson och jag ser fram emot att bli en del i det arbetet.

Är det roligt att vara styrelseordförande?

Det är väldigt roligt att få vara med att leda ett styrelsearbete och en verksamhet på en övergripande nivå. Att som ordförande tillsammans med en samlad kompetent styrelse få ta sig an spännande och svåra frågor för att ta så kloka beslut som möjligt. Det är jätteroligt! Till skillnad från VD-rollen så är det som ordförande mer fokus på just de strategiska frågorna än den löpande verksamheten, vilket kan vara en fördel.

Vad gör du just nu?

Jag sitter faktiskt i bilen på väg hem efter ett styrelsemöte för Akademiska Hus.

Du känns som en upptagen kvinna. Hinner du koppla av och njuta av vårsolen emellanåt?

På helgen kopplar jag alltid av… eller ja, kopplar av… Jag och min man driver en gård och lantbruk i Sörmland 1,5 timmar från Stockholm. Vi har köttdjur och mark att ta hand om, så det finns en del att göra även hemma. Men det är skönt att göra något helt annat på helgen. Jag älskar trädgårdsarbete. Även om kärleken inte är ömsesidig just nu, allt tycks vissna omkring mig.  
Det blir en intensiv fas nu när jag nyss tillträtt som ordförande. Mycket att sätta sig in i. Men samtidigt väldigt stimulerande och spännande!

Kort om Anitra Steen

Född 1949, gift med f.d. statsminister, Göran Persson. Styrelseordförande för Akademiska Hus sedan 2016. Tidigare befattningar: Departementsråd vid finansdepartementet, statssekreterare vid utbildningsdepartementet, generaldirektör för Verket för högskoleservice och Riksskatteverket samt vd för Systembolaget AB. Styrelseordförande för Stockholms universitet. Övriga uppdrag: Bl.a Styrelseordförande i AFA Försäkring och styrelseledamot i PostNord.