Till navigation Till innehåll (s)

Arkitekturskolan utsedd till Årets Stockholmsbyggnad 2016

Torsdag, 26 maj 2016
Idag delade Stockholms stad ut priset för Årets Stockholmsbyggnad 2016. Vinnare blev Arkitekturskolan som Akademiska Hus har uppfört åt KTH.Årets Stockholmsbyggnad är en arkitekturtävling grundad 2010 av Stockholms stad, där en jury väljer ut ett antal nomineringar från allmänheten bland föregående års nybyggnader och nya parkanläggningar i staden. Förutom skönhet tittar juryn på miljömässighet, innovation, funktion och betydelse för staden. Därefter koras vinnaren i en omröstning där allmänheten kan rösta på de utvalda finalisterna. Bland totalt tio nominerade projekt stod det idag klart att det var KTH:s nya profilbyggnad Arkitekturskolan, ritad av Tham & Videgård Arkitekter, som fått flest röster och därmed kammade hem segern.

Juryns motivering lyder:
”Ett fint anpassat tillägg till en trång miljö där fasadens roströda cortenstål, med sin organiska form, ger ett både mjukt och uppkäftigt intryck. Ett generöst hus som får besökaren att känna sig såväl nyfiken som inbjuden.”

– Jag är mycket stolt och glad över att vi fått detta prestigefyllda pris. Arkitekturskolan är en spektakulär byggnad som står ut samtidigt som den smälter in på KTH Campus. Det är ett gott och fokuserat samarbete som ligger bakom hela projektet, och det är extra roligt när det är stockholmarna själva som röstat fram oss, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Arkitekturskolan har sedan 1970 haft sinverksamhet utanför KTH Campus. Det nya toppmoderna huset gör det möjligt för arkitektstudenterna att för första gången få en hemvist inne på campus. Den nya arkitekturskolan innehåller ateljéer, ritsalar, kontor, grupprum och datasal. I mitten av byggnaden finns en öppen hall som fungerar som både en samlingspunkt och ett utställningsrum. Ritsalarna är utformade som öppna plan med 360 graders utsikt och möjlighet till indelning i mindre rumsformationer. Högst upp har byggnaden en indragen takvåning från vilken man kan komma ut på takterrasser med utsikt ut över KTH och stenstaden i söder.

Arkitekturskolan har tidigare vunnit Kasper Salin-priset 2015 samt varit nominerad till Årets Bygge 2016. 

Fakta Arkitekturskolan 

  • Byggherre: Akademiska Hus
  • Entreprenör: PEAB
  • Arkitekt: Tham & Videgård
  • Byggstart 2012
  • Färdigställande: Höstterminen 2015
  • Hyresgäst: KTH Arkitekturskolan
  • Verksamhet: Arkitekturutbildning och entréplats
  • Bruttoarea: 14 300 kvm
  • Ort: Stockholm
  • Campusområde: KTH Campus