Till navigation Till innehåll (s)

Campus Johanneberg – just nu och imorgon!

Torsdag, 19 maj 2016
Projekt Samhällsbyggnad pågår för fullt, etapp två av Johanneberg Science Park planeras och det förs diskussioner om hur Gibraltarvallen kan bebyggas i framtiden. Campusutvecklingen vid Chalmers tekniska högskola pågår för fullt och Akademiska Hus, Chalmersfastigheter och Johanneberg Science Park samverkar med lärosätet för att nå bästa resultat. Under ett lunchseminarium för studenter beskrevs allt som är på gång just nu och imorgon.



Närmare 60 studenter från olika utbildningar vid Chalmers deltog vid lunchseminariet om utveckling av den fysiska miljön vid Campus Johanneberg. Intresset var stort både när pågående projekt och framtida visioner visades och diskuterades av de tre föredragshållarna på scen. Birgitta van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst, Sven-Erik Adolfsson, vd Chalmersfastigheter och Mats Berg, vd Johanneberg Science Park, berättade tillsammans om planerna för allt ifrån studentbostäder till utvecklingen av den elektriska busslinjen ElectriCity.

– Akademiska Hus och Chalmersfastigheter äger i princip hälften var av byggnaderna vid Campus Johanneberg. Tillsammans har vi stora planer för utvecklingen av området, berättade Birgitta van dalen

Just nu pågår byggnationen av Samhällsbyggnad där de blivande arkitekternas och samhällsbyggarnas utbildningsmiljöer byggs ihop på ett sätt som ska gynna ökad samverkan. Akademiska Hus är byggherre och Chalmersfastigheter är beställare för projektet som är indelat i tre faser där den första är klar redan i sommar. Den sista fasen som bland annat innebär att ett nytt invändigt stråk skapas från Samhällsbyggnad till det helt nya Johanneberg Science Park-området färdigställs hösten 2017.

På Sven Hultins plats i södra delen av campus står redan Johanneberg Science Park etapp 1 på plats i form av två byggnader i guld och svart som Chalmersfastigheter har skapat i samverkan med Johanneberg SP. Social hållbarhet var ett av fokusområdena för projektet vilket har resulterat i en livlig miljö med mötesplatser i både café, restaurang och konferensytor. Även kontorsvåningarna är öppna för att stimulera till samverkan.

Tvärs över gatan på parkeringsplatsen planerar Akademiska Hus och Johanneberg SP just nu Johanneberg Science Park etapp 2 – en byggnad som ska andas innovation. Under byggtiden kommer Akademiska Hus att utmana både sig själva och alla leverantörer till att bidra med mer än det vanliga. En nyligen framtagen innovationsstrategi kommer att testas konkret för första gången. Samtidigt söks just nu hyresgäster och innovationspartners som vill delta i och bidra till innovationsarenan. Om allt går som planerat sätts spaden i marken våren 2017 och inflyttning kommer i så fall att ske årsskiftet 2018/2019.

– I JSP2 kommer vi genomföra en lång rad innovationsprojekt om allt ifrån akustik i byggnader med trästomme till multifunktionella hörsalar och digitala workshop-rum, tillsammans med partners och hyresgäster, berättade Birgitta van Dalen.

Precis utanför JSP2 har idag elbussen ElectriCity en hållplats med laddstation. I framtiden kommer den att integreras i JSP2-bygganden som en inomhushållplats. ElectriCity som en ett innovativt testprojekt för att se hur en helt tyst och miljövänlig busslinje kan röra sig i en stad kör förbi HSB Living Lab som är en innovationsarena för framtidens studentbostäder. Där ska en mängd forskningsprojekt utföras under 10 år och de tre talarnas organisationer ingår alla partners i projektet.

Bakom Living Lab ligger Gibraltarvallens stora parkeringsområde. Detta är Chalmers byggreserv för att säkerställa lärosätets framtida fysiska utveckling. Det finns många intressenter kring Gibraltarvallen och ett uttalat önskemål är att skapa blandstad. För att tillmötesgå stadens och Chalmers framtida behov har en plan skapats i samverkan där lokaler för Chalmers, studentbostäder, service och andra bostäder har föreslagits.

– För att kunna påverka utvecklingen av området är det viktigt att vi har en gemensam plan för den framtida utvecklingen, sa Birgitta van Dalen. Men ni behöver inte vara oroliga. Det kommer alltid att finnas plats för Chalmerscortégen på campus.