Till navigation Till innehåll (s)

Rum för lärande håller symposium i Malmö

Måndag, 23 maj 2016
Akademiska Hus är medgrundare av nätverket Rum för lärande som ägnar sig åt dela, sprida och söka ny kunskap om nya former för lärande och utveckling av kunskapsmiljöer. Nätverket grundades i samband ett symposium som 2014 genomfördes i Uppsala, under namnet "Rum för aktivt lärande". I samband med universitetskonferensen NU 2016 hålls nätverkets andra symposium, denna gång i samarbete med Malmö Högskola.

Idén till ett nätverk kom under ett besök på University of Minnesota

Nätverket har sedan det första symposiet vuxit till 136 medlemmar från 34 lärosäten varav fem utanför Sverige. Representerade yrkesgrupper i nätverket är alla på universitet och högskolor som på något sätt har beröring med fysiska miljöer för lärande. Det kan vara pedagoger, planeringsansvariga, lokalutvecklare, fastighetsutvecklare, it-utvecklare etc. Idén till ett samlande nätverk kom under en studieresa till Minnesota 2014 anordnad av Akademiska Hus. Tillsammans har nätverket ordnat seminarium och gjort studiebesök för att dela kunskap mellan varandra och diskutera det senaste inom lärandemiljöer.

- Studieresorna har verkligen fört samman människor med olika kunskaper och olika erfarenheter, men som jobbar med gemensamma frågeställningar. Genom studiebesöken har man kunnat konkretisera sina egna tankar och sina egna situationer.

Nätverket är tänkt att fylla funktionen av ett samlande nav där kunskaperna om framtidens lärandemiljöer får stå i fokus. Tanken är att gemensamt följa och informera om utvecklingen kring modern pedagogik och den samlade kunskapen om betydelsen av den fysiska miljön för lärandet.

- Vi gläder oss åt en ny nätverksträff i Malmö och ser fram emot värdefulla och utvecklande diskussioner. Ännu går det att anmäla sig till konferensen och vi vill gärna ha stor bredd på deltagarnas kunskaper och erfarenheter!

Symposiet i juni är en del av kunskapsspridningen och har ett gediget program som bjuder på såväl intressanta föreläsningar som workshops och samtal med representanter från flera av landets högskolor och universitet. Deltagarna kommer bland annat få höra Lärandemiljögruppen på Malmö Högskola berätta om flexibla lärandemiljöer och få en rundvandring i det nya tillskottet Niagara. Dessutom blir det workshops om lärandemiljöer och hur de gestalta samt föreläsningar av bland andra Lisbeth Lundahl från Umeå universitet, Thomas Grysell från Göteborgs universitet och Åsa Lindberg Sand från Lunds universitet.

Se en film om Active Learning Classroom