Till navigation Till innehåll (s)

Blogg: Sveriges universitet och lärosäten – en plats för alla?

Onsdag, 6 juli 2016
Under onsdag förmiddag var det dags för Akademiska Hus andra egna seminarium under Almedalsveckan. Våra fastighetsutvecklare i Stockholm, Ingela O Wettermark och Karin Ahlzén bjöd in i till Arkitekturträdgården för en diskussion om rekryteringen till Sveriges lärosäten.

Tillsammans med White arkitekters egen socialantropolog Viktoria Waldin presenterade de en studie där gymnasieungdomar i årskurs tre intervjuats om hur de ser på fortsatta studier. Med presentationen som grund diskuterade de tillsammans med en panel där representanter från Medicinska föreningen på Karolinska Institutet, Malmö stad och KTH deltog.

Studien visade att gruppen med gymnasister har olika bild av vad högskolestudier innebär och vilka möjligheter de har att läsa vidare.

- Det är en utmaning att visa vad vi är och vilka olika utbildningar vi har. Alla utbildningar måste vara inkluderande. Att flytta ut vår högskolemiljö till gymnasium är ett sätt som vi arbetat på, men det är och måste vara långsiktigt arbete, berättade Ewa Malmström Jonsson, prorektor på KTH.

Panelen diskuterade även hur campus kan bli en del av staden. Enighet rådde kring att det finns en växelverkan mellan de flöden campusområdet kan bistå staden och vice versa.

- Att Malmö högskola finns har blivit en motor som bidragit till hela stadens utveckling. Det är en demokratifråga om att högskolemiljöer ska vara tillgängliga för fler. Mångfald är en kompetens och man måste bestämma sig för det, sa Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

- Mångfald är avgörande för att inte diskussionerna som förs i högre utbildning inte ska gå i stå, fyllde Viktoria Waldin i, socialantropolog från White arkitekter.

Att man på KTH snart bygger studentbostäder såg Ewa Malmström Jonsson som ett steg mot att campusområdet integreras ytterligare med staden. Hon såg även fortsatta möjligheter med digitaliseringen att kunna skapa virtuella miljöer för studiebesök på distans. Medicinska föreningens ordförande Frida Hellström berättade om sin egen erfarenhet från gymnasietiden och att hennes skäl till att välja att studera på Karolinska Institutet låg mycket i det studiebesök hon själv gjort på campus under gymnasietiden.

Panelen var eniga om att vi är många som har ett ansvar att öppna upp campus och bistå med information och stöttning för att göra utbildning tillgänglig för fler.

Följ @akademiskahus på Twitter och Instagram för fler uppdateringar från vår närvaro i Almedalen.