Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus arrangerar konstutställning om Moby Dick

Torsdag, 8 september 2016
Just nu pågår en utställning i Studenthuset vid Stockholms universitet om Moby Dick. Tisdagen den 13 september installeras också konstnären Johan Paalzows skulptur med samma namn på det lilla torget utanför Studenthuset. Den nästan fem meter långa skulpturen tänjer på gränserna för färg och form och markerar en ny mötesplats på universitetsområdet.

 

Vad den stora isblå skulpturen egentligen föreställer lämnas upp till betraktaren att avgöra. Från sidan kan man ana formen av en val, eller kanske en lång tunga, men titeln Moby Dick hänvisar till en av litteraturhistoriens stora romaner. Katarina Wadstein MacLeod, lektor i konstteori på Södertörns Högskola, beskriver Johan Paalzows konstnärskap och verk som inte alltid så cirkulära och jämna, utan snarare kantade av en god portion humor.

”Han utmanar i sin konst gränsen mellan det finkulturella och populärkulturens fokusering vid konsumtion. Litterära klassiker blandas med bubbelgum och popcorn. Genom skulpturen Moby Dick kan vi blicka ut mot det stora äventyret. På Universitet börjar kanske det största äventyret av alla i sökandet efter kunskap och den egna vägen igenom livet.”

- När jag får möjlighet att få arbeta med en skulptur till en offentligt plats tänker jag att jag vill tänja lite på gränsen för vad man "normalt" förväntar sig av ett offentligt arbete. Att det man ser vid en första anblick kan vid en närmare titt visa sig vara något helt annat. Som att upptäcka en ny kroppsdel, fast på fel ställe, säger konstnären Johan Paalzow.

Paalzows skulptur har tidigare varit placerat på Konradsberg. Nu har konstnären renoverat sitt verk och det har fått nytt liv genom sin placering vid Studenthuset. För Akademiska Hus är det en självklarhet att inkludera konst på campusområdena då det bidrar till att skapa identitet, kreativa mötesplatser och trivsel. På universitetsområdet finns en mängd olika konstverk och för den som är intresserad av att veta mer kan läsa mer här.

Utställningen om Moby Dick är ett samarbete mellan Akademiska Hus, Statens konstråd, Stockholms universitet och Johan Paalzow.