Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus satsar på framtidens studentbostäder med HSB Living Lab

Måndag, 5 september 2016
På chalmersområdet invigs idag en arena för forskning och utveckling av framtidens boende. 33 studenter bor i den levande labbmiljön och gör på så vis ett unikt samverkansprojekt möjligt. En av de tolv samarbetsparterna är Akademiska Hus.

– Fler studentbostäder är en viktig pusselbit för att nå en bra campusutveckling och för att stärka Sverige som kunskapsnation. Genom HSB Living Lab får vi en fantastisk möjlighet att utforska vilka behov framtidens studentboenden kommer att behöva möta, säger Susanne Malmgren, samordnare för studentbostäder på Akademiska Hus. 

Akademiska Hus är ett statligt fastighetsbolag, vars uppdrag har breddats så att det nu även medger byggande och ägande av studentbostäder. Förutom att bygga det själva kommer Akademiska Hus även fortsättningsvis att släppa in andra aktörer på campus som bygger studentbostäder. 

Unikt projekt

Möjligheten att få verka på en forskningsarena där människor faktiskt bor och lever under en så lång tid som tio år är världsunikt. Rebecca Eurenius är en av de 33 boende och delar tillsammans med fem andra studenter kök, badrum, vardagsrum och balkong. Hon är stolt och glad över att ha valts ut till att få bo i huset. 

– För mig personligen är det viktigt att kunna bidra till den forskningen som förhoppningsvis ska resultera i nya innovationer och lösningar för framtidens boende. Att de mäter allt vi gör och hur vi rör oss gör mig inget alls, det är bara roligt att få vara med och dra mitt strå till stacken för en hållbar värld, säger Rebecca Eurenius, boende i HSB Living Lab och student på HDK i Göteborg.

I HSB Living Lab samverkar tolv partners från näringsliv och akademi. Gemensamt har de boendet i fokus där just samverkan anses centralt. Samarbetet gör det möjligt att dels få till resurser för en relevant forskningsplattform och dels att själva få tillgång till kunskap och erfarenheter från andra branscher inom boendesektorn.