Till navigation Till innehåll (s)

Förhandsvisning av Vallastaden i Linköping lockade många

Måndag, 12 september 2016
Om ett år står Vallastadens första etapp redo att visas upp under bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017. Under lördagen den 10 september öppnades byggstängslen upp för allmänheten i den nya stadsdelen, som byggs intill Linköpings universitet. Många nyfikna besökare var på plats.

Projekt Vallastaden startade 2012 i samverkan mellan Linköpings kommun, Linköpings universitet och Akademiska Hus. Vallastaden, beskrivs ofta som den mest innovativa stadsdelen med social och miljömässig hållbarhet i fokus. När första etappen står färdig inför expot nästa år har stadsdelen 1000 nya bostäder i form av studentbostäder, bostadsrätter och hyresrätter i samma område. Akademiska Hus har upplåtit marken och bidragit till att över 200 studentbostäder ska byggas på området.

-  Vår vision med Vallastaden var att binda ihop universitet med staden och nu blir det verklighet. Med vår kunskap skapar vi attraktiva campusområden för hela människan – det vill säga campusområden som erbjuder annan service utöver utbildning och forskning. I samarbete med studenter, lärare, forskare, samhällsföreträdare och näringsliv bidrar vi till den utvecklingen. Vi skapar naturliga mötesplatser på campus som främjar samarbete och kunskapsöverföring mellan akademi, näringsliv och samhället i övrigt, säger Lars Hagman regiondirektör Akademiska Hus region Öst.

Guidade konstvandringar för framtidens boende i Vallastaden

Under lördagen erbjöds guidade turer i Vallastaden och universitetsparken, presentationer, utställningar och olika aktiviteter för hela familjen. Mellan Campus Valla och nya stadsdelen ligger universitetsparken med sin unika konstpark. Parken som vuxit fram sedan mitten av nittiotalet har tillkommit tack vare en studenttävling som återkommande arrangerats av Akademiska Hus, med bidrag av konstnärsstuderande från landets olika konsthögskolor, idag ofta erkända konstnärer. I parken finns bland andra, Cajsa von Zeipel, Anna Odell och Jacob Dahlgren representerade.

- Universitetsparken har fått en tradition att ständigt utvecklas med ung konst som inspirerar, utmanar och berikar miljön. För oss på Akademiska Hus är det en självklarhet att inkludera konst på campusområdena, då det bidrar till att skapa identitet, kreativa mötesplatser och trivsel, säger Lars Hagman.

Permanens 2017 - en ständigt växande upplevelse

Inför bo- och samhällsexpo Vallstaden 2017 bjuder nu Akademiska Hus för sjätte gången in konststuderande från landets konsthögskolor till att medverka i utställningen Permanens. Vernissage och invigning sker i samband med  expot.

Konstverket Vacker Dag (2009) av Daniel Andersson.