Till navigation Till innehåll (s)

Så jobbar Akademiska Hus med studentbostäder

Torsdag, 1 september 2016
Sedan hösten 2014 ingår också byggande av studentbostäder i Akademiska Hus statliga uppdrag. Susanne Malmgren är samordnare för studentbostäder på Akademiska Hus.

– Det är ett spännande och viktigt uppdrag, både för mig personligen och för företaget Akademiska Hus. Fler studentbostäder är en viktig pusselbit för en stark kunskapsnation.

Bristen på bostäder är stor i hela landet. Det märks inte minst nu, vid terminsstart. Många studenter har svårt att hitta någonstans att bo. På vilket sätt kan Akademiska Hus bidra till att ändra på detta?

– Vi medverkar på olika sätt – genom vårt förtydligade uppdrag från regeringen – till att fler studentbostäder byggs. Dels genom att vi uppför nya egna studentbostäder, och dels att vi säljer mark så att andra aktörer kan bygga studentbostäder. Vi är initiativtagare till samverkansformer för fler studentbostäder, exempelvis sthlm6000+ och gbg7000+. Vi är också samarbetspart i HSB Living Lab, som är en forskningsarena för att få bättre kännedom om vilka behov framtidens boende behöver möta.

Hur mycket tror du att ni kommer bygga i egen regi, säg de kommande tio åren?

– Det är svårt att säga en exakt siffra, men om vi blickar 3-4 år framåt och 3-4 år bakåt, alltså från 2012-2020, så har vi på olika sätt möjliggjort mer än 11 000 student- och forskarbostäder. Huruvida vi ska bygga själva eller inte blir något som vi kommer att avgöra från fall till fall.

Har ni några prioriterade orter, där behovet av studentbostäder ser ut att vara större än på andra håll?

– Stockholm och Göteborg sticker ut, där är bristen störst. Vi fokuserar i nuläget på åtta orter. Lund, Göteborg, Linköping, Örebro, Stockholm, Uppsala, Umeå och Luleå.

Kommer ni bygga även utanför campusområden?

– Vi äger campusområden runt om i landet och på flera av dem finns det mycket mark, därför börjar vi där. Var och hur vi bygger får avgöras i campusplaneringen tillsammans med våra kunder. Bostäder blir en ingrediens till ett mer levande campus. Bostäder ger ett myller av liv, vilket är ett välkommet inslag för ett attraktivt campus.

Förvaltar ni era studentbostäder själva?

– I dagsläget gör vi det i mindre skala. Men från 2018 - när vi bör ha kommit upp i större volymer - så kommer vi troligen att gå över till en extern samarbetspartner för bostadsförvaltningen. Vi väljer då att fokusera på att förvalta undervisnings- och forskningsmiljöer. 

Ett problem med nya hyresrätter och studentbostäder är ofta hyran, att det blir för dyrt för målgruppen. Hur tänker ni där?

– Vi vill att de studentbostäder som vi bygger ska vara kostnadseffektiva och prisvärda alternativ. Vi utgår ifrån att en student max bör lägga 50 procent av sin inkomst på sitt boende, vilket gör att hyran bör hamna på max 5000 kronor per månad. De bostäder vi hittills har byggt själva landar också på knappt 5000 kronor i månaden.

I jämförelse med andra länder, hur stor studentbostadsbrist har Sverige enligt dig?

– Bristen är stor i Sverige. Det har inte byggts bostäder i den takt som det behövs under lång tid, så jag skulle säga att bristen är större i Sverige än i många andra jämförbara länder. Vi tittar nu mycket på hur man jobbar i andra länder, bland annat i Norge, England och Holland.

Din roll är ny, uppdraget med studentbostäder för Akademiska Hus är nytt sedan hösten 2014, hur kommer du och företaget att ta er an frågan fram över?

– Vi håller på att utforma det, men nyckeln blir att han en bra dialog med lärosäten och kommuner för att få fram bra boenden så snabbt som möjligt. Vi ska också försöka utnyttja vår storlek och använda framgångskoncept i vissa delar av landet även i andra regioner.

 

Foto: Ulf Sirborn