Till navigation Till innehåll (s)

TV4 uppmärksammar Akademiska Hus och Smart Cities

Fredag, 9 september 2016
Umeå har utsetts till en av Smart Cities och får därför projektmedel om 40 miljoner kronor inom EU:s ramprogram Horizon 2020.

Klicka här för att se klippet

Nyligen utsågs tre nya städer i det internationella partnerskapet Smart Cities. För 2016 är Umeå, tillsammans med Rotterdam och Glasgow, en av städerna som beviljas 180 miljoner kronor i projektmedel från EU:s H2020-program, varav 40 miljoner kommer att investeras i Universitetsstaden för att den ska bli en energieffektiv så kallad "Smart City".    

Under nästan två år har en projektgrupp bestående av Umeå kommun, Umeå Energi, Upab, Akademiska Hus, Västerbottens Landsting, Sverige Tekniska Forskningsinstitut och Umeå universitet tagit fram olika förslag på hur Universitetsstaden i Umeå kan bli så energieffektiv som möjligt. Den höga ambitionsnivån har resulterat i att Umeå utsetts till en "Smart City". Det innebär att inom Universitetsstaden, som utgörs av campus- och sjukhusområdet, Lilljansberget och Uminova Science Park, kommer teknik, marknad och konsument att samverka för hållbara och smarta kommunikationsteknologier, transport- och energilösningar.

Akademiska Hus del i projektet

De projekt som nu finns på listan att genomföra inom Universitetsstaden täcker in allt från energieffektiv styrning av kyla, värme och ventilation mellan olika byggnader, förnyelsebar energi till grön kollektivtrafik. Ett av de projekt som Akademiska Hus har varit drivande i är effektstyrning inom hela campus och enskilda byggnader. Detta inkluderar även några av de student- och forskarbostäder som är planerade inom Universitetsstaden. Genom smart styrning av lägenheterna kan hyresgästen själv göra aktiva val för att minska sin energianvändning och klimatpåverkan. Hyresgästen får även återkoppling vilket skapar ytterligare incitament och uppmuntran till ett klimatsmart beteende.  

Akademiska Hus satsar även på förnyelsebar energi i form av solpaneler som ska lagra och ladda batterier till en lastcykelpool på campus.

- Att Umeå och Universitetsstaden nu korats till en Smart City är verkligen ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt och att samarbete mellan kommun, näringsliv och universitet är en framgångsfaktor. Inom de närmsta åren kommer sex miljarder att investeras i området, bland annat i student- och forskarbostäder. Med EU:s projektmedel kan vi öka utvecklingstakten inom Universitetsstaden ytterligare och skapa fler innovationer, säger Roger Granberg, tf. regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.