Till navigation Till innehåll (s)

Branschens digitalisering i fokus för nytt program

Måndag, 25 januari 2016
Smart Built Environment heter programmet som ska förena innovationskraft med näringsliv och skapa nya vägar för samverkan. 2016 påbörjas projektet med att försöka skapa en gemensam digitalisering som ska göra så att fastighetsbranschen blir mer effektiv och hållbar. Akademiska Hus representeras genom vice vd Michael Walmerud i styrelsen som samlar representanter från ett brett spektra av aktörer.

Innovationsprogrammet Smart Built Environment ska ge forskare och företag möjlighet att få finansiering till projekt som kan leda branschen fram till nya digitala lösningar. Initiativtagare är IQ Samhällsbyggnad men styrelsen samlar representanter från bland andra Cementa, White arkitekter, Peab, Thyréns, Skanska och Lunds Tekniska Högskola. Finansieringen samordnas dels mellan tre statliga aktörer i Formas, Vinnova och Energimyndigheten och dels genom näringslivet själva.

- Fastighetsbranschen är idag i stort behov av nya digitala lösningar. Programmet har startats för att tillsammans hitta rätt. Samverkan är absolut nödvändigt för att göra det. Med vår storlek följer ett ansvar och vi vill skapa en samstämmig förändring i branschen, säger Michael Walmerud.

Målet är att effektivisera hur sektorn arbetar, något som i förlängningen också kommer att leda till mer hållbara arbetssätt. Förslag på projekt kan skickas in från såväl en forskargrupp som ett företag. Projektplanerna diskuteras av styrelsen som sedan fattar beslut om vilka förslag som ska ges anslag. Styrelsens mångsidighet hoppas man ska kunna ge ett brett spektra av projekt.

Programmets mål är att till 2030 uppnå:

  • 40 % minskad miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv för nybyggnad och renovering
  • 33 % minskning av total tid från planering till färdigställande för nybyggnad och renovering
  • 33 % minskning av de totala byggkostnaderna  
  • Flera nya värdekedjor och affärsmodeller baserade på livscykelperspektiv, plattformar samt nya konstellationer av aktörer

Fyra projekt har redan fått finansiering, och under 2016 kommer fler projekt att utlysas och startas.