Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Peter Karlsson
Chef Datahantering och analys
070 508 24 49
peter.karlsson@akademiskahus.se

Gemensamma ytor sänker energianvändningen i Örebro

Måndag, 24 oktober 2016
Sedan närmare tio år tillbaka har Akademiska Hus och Örebro universitet haft gemensamma nattvandringar på campus varje år. Detta har lett till att onödiga energitjuvar har upptäckts och åtgärdats, men framför allt har man identifierat åtgärder för att göra campus till en tryggare plats att vara på kvälls- och nattetid.

Nattvandringarna startade som ett initiativ från Akademiska Hus för att tillsammans med universitetet lyfta hållbarhets- och energispararbetet på campus. Nattvandringarna görs både utomhus och inne i lokalerna på campus. Utomhus kontrollerar man att belysningen fungerar som den ska och att miljön känns trygg även när det är mörkt. Invändigt har fokus legat på att identifiera energikrävande utrustning som står på i onödan under kvälls- och nattetid. Det är inte ovanligt att datorer, projektorer, belysning och kopiatorer står på dygnet runt. Genom att stänga av eller släcka dem när man går för dagen eller helgen skulle man kunna halvera utrustningens energianvändning.

En annan viktig åtgärd som gjorts är att under kvälls- och nattetid enbart hålla öppet i vissa av universitetets lokaler. Många studenter vill sitta kvar efter kontorstid för att studera eller umgås, men slår man ut det blir ganska få studenter på många stora ytor som då både kräver belysning och full ventilation. För att både spara energi och göra campus lite tryggare under kvällar och nätter har man därför valt att enbart hålla vissa lokaler öppna.

- Akademiska Hus har ett ambitiöst energisparmål och nattvandringarna blev ett sätt att hitta de lite enklare och ibland uppenbara åtgärderna. Att vi även fått in trygghetsaspekten genom bättre belysning och färre ytor där man ka sitta tillsammans kvälls- och nattetid känns väldigt bra, berättar Jonas Lindberg, förvaltare för Akademiska Hus.

Akademiska Hus genomför nattvandringar på flera av våra campusområden runt om i landet. Tillsammans med lärosätena blir de en viktig och väldigt givande pusselbit i vårt gemensamma arbete att skapa hållbara campus. 

Energispartips1.jpg

Energispartips - sitt ihop

Att sitta ihop med andra under tider då inte så många rör sig på campus är ett sätt att spara energi. Se fler tips på vår YouTube-kanal.