Till navigation Till innehåll (s)

För mer information om kampanjen

Erik Holmlund
PR och content manager
070 475 24 55
erik.holmlund@akademiskahus.se

För mer information om vårt energiarbete

Peter Karlsson
Chef Datahantering och analys
070 508 24 49
peter.karlsson@akademiskahus.se

Nu drar vi igång en energispar-kampanj för våra campus

Fredag, 14 oktober 2016
Akademiska Hus har under många år haft stort fokus på miljö- och hållbarhetsfrågan. Att minska mängden energi i våra byggnader är ett av våra prioriterade mål och under året som gått har vi lyft frågan lite extra. Idag lanserar vi en film om vårt energispararbete och under de kommande veckorna bjuder vi på både energispartips och goda exempel på hur du, ni och vi tillsammans kan göra skillnad.

Att göra rätt och välja energismarta val ska vara enkelt. En kan inte göra allt, men alla kan göra något, och framförför allt, tillsammans kan vi göra skillnad. Det här är precis vad vår energispar-kampanj går ut på och därför kommer vi inom de närmaste veckorna släppa fem stycken filmer som tipsar om hur man som student, forskare eller anställd kan bidra till en minskad energianvändning på våra campusområden runt om i landet.

- Om vi lyckas arbeta ännu bättre tillsammans med våra hyresgäster i energifrågor så har vi större chans att nå vårt mål, att minska mängden köpt energi med 50% till 2025, säger Peter Karlsson, energistrateg på Akademiska Hus.

Vad är det då man ska tänka på? I många fall är det mycket enkelt och det är ofta de små sakerna i vardagen som gör stor skillnad för miljön. Det handlar bland annat om att dra ur laddare som inte används och stänga av och släcka efter sig när man går för dagen och framför allt inför helgen. Elektronisk utrustning som står på i onödan eller i stand by-lägen drar både onödig och mer energi än man tror. Det handlar också om att komma ihåg att stänga luckan till dragskåpen eftersom ett öppet dragskåp faktiskt drar lika mycket energi som en hel villa, eller att bara sitta tillsammans när man vill nyttja ett lärosätes lokaler efter arbetstid. På så sätt slipper vi hålla alla belysnings- och ventilationssystem igång överallt dygnet runt.

Fastighetsbranschen står för närmare 40% av Sveriges energianvändning. Som ett av Sveriges största fastighetsbolag tar vi frågan på största allvar och jobbar aktivt för att minska vår energianvändning. Vi har som mål att minska mängden levererad energi med 50% till år 2025 jämfört med år 2000. I dagsläget får vi över 20 miljoner kWh värme och 17 miljoner kWh kyla från geoenergi, frikyla och återvinning. Och våra solcellsinstallationer genererar över en miljon kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Men det räcker inte för att nå hela vägen fram. Vi sätter därför stort värde i de samarbeten kring energi och hållbarhet som vi har tillsammans med er som studerar, arbetar och forskar i våra lokaler.

Se filmerna på vår Youtubekanal och följ kampanjen i våra andra sociala kanaler.

Vill ditt lärosäte vara med i kampanjen och hjälpa oss att sprida energispartipsen? Kontakta Erik Holmlund för mer information.

En hållbar framtid - en film om vårt energiarbete

energisparfilm_skarmdum_playikon_458px.jpg