Till navigation Till innehåll (s)

Startskott för Smart City-projekt i Umeå

Tisdag, 15 november 2016
Idag gick det lokala startskottet för Smart Cities-projektet RUGGEDISED. I bred samverkan ska Akademiska Hus arbeta för att göra Universitetsstaden Umeå till en än mer hållbar och energieffektiv så kallad ”Smart City”.

– Att Umeå har blivit ett Smart City är verkligen ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt och att samarbete mellan kommun, näringsliv och universitet är en framgångsfaktor. Projektet kommer att pågå i fem år och ger oss en möjlighet att satsa lite extra på smarta hållbara lösningar i Universitetsstaden Umeå, säger Roger Granberg, tf. regiondirektör Akademiska Hus region Norr. 

Umeå har tillsammans med Rotterdam och Glasgow beviljats 180 miljoner kronor i projektmedel från EU:s H2020-program, varav 40 miljoner kommer att investeras i Universitetsstaden Umeå för att den ska bli en energieffektiv så kallad ”Smart City”. Tanken bakom projektet är att teknik, marknad och konsument ska samverka för hållbara och smarta teknologier och lösningar.

Projektet Ruggedised står för Rotterdam, Umeå and Glasgow: Generating Exemplar Districts In Sustainable Energy Deployment. 

På ceremonin medverkade förutom Akademiska Hus, SP/RISE, Umeå Energi, Umeå kommun, UPAB, Umeå universitet och Västerbottens läns landsting.