Till navigation Till innehåll (s)

Måltidens Hus i Grythyttan har fått ny bäring

Fredag, 2 december 2016
Välkända Måltidens Hus i Grythyttan har den senaste tiden renoverats för att stärka upp paviljongens tak. Paviljongen, som också är ett konstverk, var Sveriges bidrag i världsutställningen i Sevilla. Akademiska Hus äger huset och har även ansvarat för att få de nya pelarna på plats.

1992 under världsutställningen i Sevilla stod Måltidens Hus som representant för Sverige i Spanien. Paviljongen som har ett alldeles unikt innertak är smyckat med norrsken av konstnären Gösta Wessel. Formationen av taket är tänkt som formen av ett medelhavspalats, som möter den svenska ladan. Inför invigningen av huset 1994 hade det flyttats från Spanien till Bergslagen där det sen återuppfördes på Campus Grythyttan.

- Måltidens Hus är en pärla i vårt fastighetsbestånd, inte bara när det kommer till spännande verksamhet. Med nya pelare står sig den fina paviljongen i många år till, säger Anders Nilsson, fastighetschef.

Idag är Måltidens Hus ett centrum för mat, dryck och måltidens form. I huset samsas två aktörer med olika verksamheter. Örebro universitet bedriver universitetsutbildning och forskning inom måltidskunskap och Loka Brunn driver restaurang Hyttlebecket, samt populära guidningar och företagsaktiviteter i huset, som tar emot cirka 50 000 besökare årligen.