Till navigation Till innehåll (s)

Unga i Umeå formar framtidens samhälle

Fredag, 27 januari 2017
En undersökning genomförd av ungdomar.se visar att unga vill vara delaktiga och känner ett ansvar för framtiden men att de saknar verktyg för att kunna påverka. Det vill vi på Akademiska Hus och we_change, Sveriges största hållbarhetssatsning för gymnasieungdomar överbrygga. Den 2 februari möter vi tillsammans med samarbetspartners Umeås unga för att bidra med inspiration och kunskap till en hållbar samhällsutveckling.

Skådespelarna Shada -Helin Sulhav och Jonas Bane inleder dagen med en inspirationsshow.

We_change är en årlig turné som gör nedslag på olika orter runt om i landet. Turnén går under temat: FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Samhället står inför enorma utmaningar: klimatförändringar, krig, hunger, fattigdom och miljontals människor på flykt. För att tackla och hantera detta har FN antagit 17 globala mål för hållbar utveckling. Samtidigt uttrycker ungdomar en frustration och ångest inför framtiden. Siffror visar att 75 procent av Sveriges unga känner att de har ett ansvar att vara med och förändra och förbättra världen men 59 procent vet inte hur man gör eller var man ska börja.*

Akademiska Hus deltar i we_change-satsningen för andra gången, senast i Göteborg. Där träffade vi över 1000 ungdomar för att diskutera hållbar utveckling med fokus på framtidens hållbara campus.

- Mötet med dagens unga om frågeställningar som rör framtiden, hållbar utveckling och samhällsutveckling är viktigt på riktigt. Vi tror att de som ska studera vid framtidens campus och i förlängningen ta över hela stafettpinnen för framtiden vill och bör involveras tidigt. Vårt fokus under we_change i Umeå är att möta ungdomarna i deras verklighet och framförallt ta oss tid att lyssna. Vi har mycket att lära oss, säger Mia Edofsson, Hållbarhetschef vid Akademiska Hus. 

Projekt we_change

Projektet är en nationell turné som årligen besöker sju städer och träffar över 7000 ungdomar. Bakom arrangemanget står Ungdomar AB i samarbete med bland andra Akademiska Hus och Umeå kommun.

Övriga samarbetspartners i Umeå är IKEA, Sida, ABB och SEB.

*Statistik från enkätundersökning utförd på Ungdomar.se med 1130 svarande under februari 2016