Vår webbplats använder cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag accepterar cookies

För mer information

Birgitta van Dalen
Marknadsområdesdirektör
031-63 24 53
birgitta.van.dalen@akademiskahus.se

Universitetsbiblioteket i Karlstad tilldelas Miljöbyggnad Guld

Torsdag, 16 februari 2017
Det 15-åriga universitetsbiblioteket vid Karlstads universitet har idag mottagit hållbarhetscertifieringen Miljöbyggnad nivå Guld. Certifieringen är resultatet av ett långsiktigt målinriktat samarbete mellan Universitetsbiblioteket, Karlstads universitet och Akademiska Hus som startade redan innan byggnationen.

Idag firar universitetsbiblioteket både 15 år, nyinvigning efter en uppgradering av bland annat inredningen och hållbarhetscertifieringen enligt Miljöbyggnad nivå Guld.

Akademiska Hus har länge haft fokus på hållbar utveckling och miljöcertifierade byggnader men Universitetsbiblioteket i Karlstad är den hittills äldsta byggnaden som har kunnat certifieras enligt Miljöbyggnad nivå Guld.

I samband med byggstart för drygt 15 år sedan arbetade Akademiska Hus och Karlstads universitet fram ett Miljöprogram med en gemensam målbild för Universitetsbiblioteket, där även Karlstads kommuns miljömål vägdes in. Målsättningarna att skapa en så kallad Miljöbyggnad integrerades i miljöplanerna för projektering, entreprenad och förvaltning.

Certifiering enligt Miljöbyggnad nivå Guld ställer höga krav på allt ifrån materialval i produktionen till energiförbrukning och god innemiljö, i form av exempelvis ljusinsläpp. Arbetet med att certifiera biblioteket startade 2014 och efter en precertifiering enligt Miljöbyggnad Silver blev det tydligt att guldnivån var inom räckhåll. Det är Karlstads universitets framsynta beställning, en miljömedveten byggprocess, ett långsiktigt förvaltningsarbete i dialog och ett målinriktat uppgraderingsarbete har möjliggjort hållbarhetscertifieringen idag.