Vår webbplats använder cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag accepterar cookies

Delad energi ska locka fler i Linköping

Torsdag, 9 mars 2017
Sedan februari 2016 har ett nytt tekniskt system börjat användas på Linköpings universitet som Akademiska Hus, Tekniska verken och Bravida ligger bakom. Den avancerade tekniken bidrar till att energianvändningen och koldioxidutsläppen minskar och ett år in i arbetet är besparingen ett faktum, nu vill Tekniska Verken locka fler att dela energi.

Det handlar om att ta tillvara på lågtempererad lågvärdig värme, som tidigare inte utnyttjats, för att värma universitetets lokaler. Lösningen är unik och har kunnat utvecklas genom att distribution av överskottsvärmen sker genom det befintliga fjärrkylenäte. Kylan som producerats under de första 12 månaderna uppgår nu till 381340kWh och värmebesparingen uppskattas till ca 200000kWh.

– Att hitta nya vägar att tänka kring besparing och optimering är viktigt för att vi ska kunna nå våra energimål. Det här samarbetet har redan sparat in en stor mängd energi som annars hade gått förlorad, säger Martin Ekdahl, energiingenjör på Akademiska Hus Linköping.

Tekniska Verken vill nu med kampanjen Delad Energi få fler företag att utnyttja möjligheten att leverera överskottsvärme och kyla till fjärrvärme- och fjärrkylenätet.