Vår webbplats använder cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag accepterar cookies

För mer information:

Peter Karlsson
Innovationsledare
031-63 24 49
peter.karlsson@akademiskahus.se

1 miljard mätvärden till East Sweden Hack

Måndag, 22 maj 2017

East Sweden Hack är Sveriges första öppna hackaton som kombinerar internet of things med öppna data. Akademiska Hus är ny samarbetspartner och öppnar upp data från energiportalen under eventet som går av stapeln den 8-10 september i Vallastaden Linköping. Hacket smygstartade med ett prehack-event vid Visualiseringscenter i Norrköping.

I förra veckan genomfördes ett före-hacket-event med tema biohack på Visualiseringscenter i Norrköping. Tävlanden hade möjlighet att komma samman, formera lag och träffa samarbetspartners, delta i kreativa workshops och inspireras av biohack-aktuella Hannes Sjöblad, som föreläste om människan och våra kroppars betydelse i digitaliseringens fotspår. Den modige kunde lämna eventet chippad med ett mikrochip i handen.

I september tävlar 20 lag om att lösa samhällsutmaningar för framtidens stad, City of the Future, inom fyra områden: integration, miljö- och transporter, hälso- och sjukvård eller energi och hållbarhet. Akademiska Hus är med och bidrar med data från energiportalen för att möjliggöra att smarta lösningar kring energi och hållbarhet skapas. Energiportalen är Akademiska Hus system för att följa upp inköpt, förbrukad och använd energi per byggnadsverk och campus. Portalen har över 1 miljard mätvärden med valid data upp till tio år tillbaka i tiden.

- Vi ser stora möjligheter i att låta hackets alla kreativa och innovativa deltagare komma med nya lösningar kring hur mätvärden i energiportalen kan användas. Kopplar man dessutom samman vår data med andras kan det bli mycket intressanta resultat, som i förlängningen kan bidra till ett mer resurseffektivt samhälle, säger Peter Karlsson, innovationsledare vid Akademiska Hus.

Årets hackaton arrangeras i anslutning till bomässan för den nya och innovativa stadsdelen Vallastaden, som under de senaste åren vuxit fram i nära anslutning till Campus Valla och Linköpings universitet. Akademiska Hus var tillsammans med Linköpings universitet en av initiativtagarna till den nya stadsdelen, som också byggts på Akademiska Hus avyttrade mark.