Vår webbplats använder cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag accepterar cookies

För mer information

Birgitta van Dalen
Marknadsområdesdirektör
031-63 24 53
birgitta.van.dalen@akademiskahus.se

Innovationsarenan JSP2 - ett ”Working Lab” på södra Chalmers

Onsdag, 31 maj 2017
Nu är byggnationen av Johanneberg Science Park etapp 2 (JSP2) på södra Chalmersområdet igång. På samma sätt som HSB skapade ett ”Living Lab” bygger Akademiska Hus ett ”Working Lab” där innovationsprojekt ska pågå både under och efter byggnationen.

Mats Bergh, vd Johanneberg Science Park, Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus, Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordf och Stefan Bengtsson, rektor Chalmers, startar det digitala spadtaget i samverkan. 

JSP2 kompletterar guldhuset och det svarta huset från Johanneberg Science Park etapp 1 och skapar en sammanhängande samverkansmiljö med tydlig koppling både till Chalmers och till de många företagen i området. Målsättningen är att skapa en myllrande mötesplats för näringsliv och akademi där experter möter forskare och företag möter studenter.

Den klarröda byggnaden JSP2 ska bli ett kontorshus, på drygt 9 500 kvm med fler än 400 arbetsplatser, och en innovationsarena för projekt både under och efter byggperioden. Här vill vi tillsammans med våra partners hitta innovativa metoder och lösningar för bland annat de tre innovationsutmaningar som Akademiska Hus har satt upp för projektet; ”flexibla och digitala lärmiljöer och arbetsplatser”, ”värdeskapande mötesplatser” och ”ett klimatanpassat och resurseffektivt hus med ett lågt CO2-avtryck”.

Redan nu är flera innovationsprojekt igång och tillsammans med våra innovationspartners kommer ännu fler att startas både under byggperioden och efter. I dagsläget har partnerskapsavtal tecknats med Chalmers, Johanneberg Science Park, RISE, IVL, ÅF, Chalmersfastigheter och ByggDialog.

Akademiska Hus satsar totalt cirka 380 miljoner kronor i projekt JSP2. Inflyttning är beräknad till sommaren 2019. Målsättningen är att nybyggnationen ska uppnå kraven för Miljöbyggnad Guld.

Kortfakta

  • Byggstart: Maj 2017
  • Färdigställande: Sommaren 2019
  • Bruttoarea: Ca.9 500 kvm nybyggnation
  • Certifieringsmål: Miljöbyggnad Guld
  • Hyresgäster: Näringsliv, främst inom samhällsbyggnadssektorn
  • Verksamhet: Samverkan näringsliv, akademi och samhälle
  • Byggherre: Akademiska Hus
  • Samverkansentreprenör: ByggDialog
  • Arkitekter: Tengbom Arkitekter