Till navigation Till innehåll (s)

Ny spännande hyresgäst på campus i Lund

Onsdag, 28 juni 2017
Under våren har det Lundabaserade nanoteknikföretaget Sol Voltaics flyttat in i Akademiska Hus lokaler på campusområdet i Lund.

Förra sommaren invigdes forskningsanläggningen Max IV i Lund av statsminister Stefan Löfven i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och 500 svenska och internationella gäster. Max lab är ett svenskt nationellt laboratorium för acceleratorfysik och forskning med hjälp av synkrotronljus och har varit hyresgäst hos Akademiska Hus i Lund sedan 80-talet.

Bygget av forskningsanläggningen innebar att vår hyresgäst Max III under våren flyttade hela sin verksamhet till den nya anläggningen men nu har en ny spännande hyresgäst flyttat in på de 4000 kvadratmetrarna.

Den nya hyresgästen är Sol Voltaics som utvecklar nanotrådar. Tekniken innebär att nanotrådarna överförs till en ogenomskinlig plastfilm som draperas över existerande kiselbaserade solceller vars verkningsgrad därmed kan öka från runt 16 till cirka 27 procent. Om knappt ett år siktar bolaget på att ha prover av sin solcellsforskning ute i industrin. Tekniken bygger på världsledande forskning från Lunds universitet.

En anpassning av lokalerna pågår och på fastighetens tak sitter en av Akademiska Hus solcellsanläggningar som när den invigdes för några år sedan hade den senaste tekniken med solcellspaneler med extra hög verkningsgrad.