Vår webbplats använder cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag accepterar cookies

Kontakt

Roger Granberg
Fastighetschef
090-17 62 23
roger.granberg@akademiskahus.se
Ebba Lagersten
Kommunikationsansvarig Campus och Affärsutveckling
08-685 75 37
ebba.lagersten@akademiskahus.se

Lådcykelpoolen på Campus Umeå invigd

Torsdag, 7 september 2017

Idag invigdes den nya lådcykelpoolen U-bike på Campus Umeå. Bakom initiativet står Umeå kommun och för garaget på campusområdet är Akademiska Hus en stolt samarbetspartner. Intresset för lådcyklarna var stort och invigningen firades med tårta och tal av Margareta Rönngren från Umeå kommun, Roger Granberg från Akademiska Hus och Rickard Olsson från Umeå universitet.

U-bike är eldrivna lådcyklar som för uthyrning till Umeåborna. Lådcykeln är klimatsmart, kan lastas med upp till 100 kilo och ersätta många bilresor i stan. Lådan är rymlig och är dessutom utrustad så att barn kan åka i den.

- Vi hoppas med det här projektet kunna uppmuntra invånarna till att resa hållbart i större utsträckning. Det här ger Umeåborna en möjlighet att testa ellådcyklar för att se hur de fungerar i deras vardagsliv. Användningsområdena är många, exempelvis vid storhandling, skjutsa barn till och från förskolan och vid utflykter, säger John Bylund, Umeå kommun.

U-bike på Campus Umeå är en satsning för att studenter och personal enkelt ska kunna hyra en lådcykel. Genom läget på Campus har U-bike chans att nå en stor och viktig målgrupp som kan få användning av cyklarna. Garaget har blivit möjligt tack vare ett samarbete mellan kommunen och fastighetsägaren.

- Vi ser väldigt positivt på samarbetet med Akademiska Hus, säger Margareta Rönngren (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande. Vi ser ju även att det finns ett stort intresse för det här bland Umeåborna så vi hoppas att många tar chansen att prova en lådcykel.

- I utvecklingen av Universitetsstaden är hållbara transporter en självklar och viktig del. För oss på Akademiska Hus är det väldigt roligt att genom samarbetet med kommunen kunna möjliggöra för lådcykelpoolen på Campus Umeå. Det är inte bara en bra knutpunkt utan också ett exempel på hur tomma fastigheter kan förvandlas och göra nytta. På sikt kommer poolen också att ligga i direkt anslutning till supercykelvägen något som stärker tillgängligheten ytterligare, säger Roger Granberg, fastighetschef på Akademiska Hus.

U-bike ägs av Umeå kommun och är ett projekt som pågår under tre år. Garaget på Campus Umeå drivs tillsammans med Akademiska Hus. Längre fram öppnar även ett cykelgarage i centrum.