Vår webbplats använder cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag accepterar cookies

Segerstedthuset invigt

Fredag, 1 september 2017

Idag invigdes Uppsala universitets nya förvaltnings- och administrationsbyggnad, Segerstedthuset. Huset ska samla 600 medarbetare som tidigare suttit på nio olika adresser och vara tillgängligt för studenter med servicedisk och studieplatser.

- Universitetet har haft ett väldigt tydligt mål med att samla medarbetare och skapa ett tillgängligt hus som öppnar för fler möten. Det har även märkts genom hela projektet, det är nästan svårt att förstå hur många som varit delaktiga i att nå det här fantastiska resultatet, sa Peter Bohman, marknadsområdesdirektör, Akademiska Hus under sitt tal på invigningen.

Det första spadtaget för Segerstedthuset togs i oktober 2014 och under sommaren 2017 har inflyttning pågått. Huset samlar universitetsledningen och förvaltningen från att vara spridda på nio olika adresser till en och samma byggnad. Den öppna arkitekturen har syftet att öppna för att fler möten uppstår mellan de som arbetar i huset men även göra verksamheten lätt nåbar för anställda, studenter och besökare.

I sitt invigningstal lyfte rektor, Eva Åkesson, just hur förutsättningarna i Segerstedthuset kommer göra det enklare för möten och samverkan. 

- Jag är glad och mycket stolt över vårt vackra nya hus, sa Eva Åkesson, rektor Uppsala universitet.

Placeringen av huset är viktigt för tillgängligheten. En öppen och välkomnande byggnad bidrar till att integrera området bättre i stadsmiljön och med de omgivande kulturminnena. Ansvarigt arkitektkontor har varit danska 3XN. Målsättningen var att skapa en byggnad med hög arkitektonisk kvalitet, som kan berika stadsbilden med respekt för den kulturhistoriska miljön och samtidigt representera hela det moderna Uppsala universitet.

Den 9 september är huset öppet för besökare under kulturnatten, läs mer på universitetets hemsida.