Till navigation Till innehåll (s)

Spektakulär installation av solceller på Biomedicum

Tisdag, 24 oktober 2017

2017_10_24_solceller_biomedicum_1.JPG

Under slutet av september var det många som bevittnade den spektakulära installationen av solcellsanläggningen på det nya forskningslaboratoriet Biomedicums tak på Campus Solna. Med hjälp av en helikopter kom solpanelerna på plats. Solcellerna bidrar både till de miljömål som finns för Biomedicumprojektet, som nyligen uppnådde kraven för Miljöbyggnad silver, samt blir ett viktigt bidrag till Campus Solnas övergripande hållbarhetsmål.

Anläggningen täcker en yta på 440 kvm som har totalt 55 kW i kapacitet. Den årliga energiproduktionen uppgår till 38 000 kWh, vilket räcker till att driva 15-20 elbilar under ett helt år (räknat på en körsträcka om 1000 mil/år).

När det gäller resurser och energi är Campus Solnas fysiska miljö medvetet utformad dels för att främja hållbara lösningar vad gäller resurs- och energieffektivitet. I den gemensamma campusplan som Akademiska Hus upprättat tillsammans med Karolinska Institutet är fokus på hållbarhet högt prioriterat och satsningen på solceller på hustaken inom campus finns med som ett långsiktigt mål. Hållbara byggnader och att identifiera och stödja projekt som minimerar energiförbrukningen är viktiga komponenter i arbetet med att skapa och säkra ett hållbart Campus Solna. De solceller som nu installerats på Biomedicums tak bidrar till en effektiv resursanvändning genom möjligheten att skapa en lokal energiproduktion.