Till navigation Till innehåll (s)

Kerstin Lindberg Göransson: ”Vårt fokus på social hållbarhet känns allt mer angeläget”

Torsdag, 14 december 2017

"För ungefär ett halvår sedan beslutade vi om tre strategiska fokusområden för Akademiska Hus framöver. Ett av dem är att stärka vårt arbete för social hållbarhet. Vi konstaterar att vi har en viktig roll i att tillsammans med våra kunder utveckla inkluderande och öppna campusmiljöer som skapar förutsättningar för lärosäten att rekrytera bredare. Det kan vi göra genom att se till helheten på våra campus, allt från vilken service som finns på området till hur tillgänglighetsanpassade våra fastigheter är. För lärosäten är det också av yttersta vikt att campus står sig i en global konkurrens och att vi stärker möjligheten att locka internationella studenter till att välja just Sverige för forskning eller studier.

Att fokusera på social hållbarhet handlar också om hur vi som företag vill verka för ett bättre samhälle. Under hösten och vintern 2017 har bransch efter bransch vittnat om och brutit en tystnadskultur kring sexuella trakasserier. Så också vår bransch genom #metoo och #sistaspikenikistan. 4 627 kvinnor vittnar om sexuella trakasserier inom den svenska byggbranschen. Som vd för en av Sveriges största byggherrar vill jag vara tydlig – vi har absolut nolltolerans mot alla former av sexuella trakasserier.

Vi är ett av Sveriges största fastighetsbolag och det vore naivt att tro att vi inte är berörda av detta. Vi vill bli bättre på att arbeta förebyggande för att minska risken och utsattheten vad gäller kränkningar på våra arbetsplatser. I augusti inleddes ett arbete med mångfaldsfrågor inom Akademiska Hus. Företagsledningen utbildades under en halvdag tillsammans med företaget AllBright som specialiserat sig på hur man aktivt arbetar med mångfald och jämställdhet. Vi kommer också låta Allbright göra en undersökning inom företaget för att få en bättre bild av huruvida sexuella trakasserier förekommer inom vår organisation.

Hållbar förvaltning
En avgörande del för hur vår organisation fungerar är förvaltningen. Det är en fungerande och bra förvaltning som är förutsättningen för att kunna göra kraftfulla satsningar med nya projekt. Därför känns det väldigt bra att summera ett år där så mycket bra har hänt ute på våra campusområden som dessutom stärker vårt hållbarhetsarbete. Vi har installerat flera solcellsanläggningar, bland annat i Umeå och i Linköping. Andra exempel där långsiktigt förvaltningsarbete verkligen gett resultat är Studenthuset på Frescati i Stockholm, ABE-skolan och Undervisningshuset på KTH Campus och Universitetsbiblioteket i Karlstad som alla har certifierats enligt Miljöbyggnad Silver eller Guld!

Innovationsfokus
Under året har arbetet tagit ordentlig fart med skapandet av en ny innovationsarena och kontor i Göteborg – A Working Lab. Angreppssättet för projektet är något annorlunda jämfört med ett vanligt byggprojekt. Förutom att slutprodukten ska vara en plats för innovation så vill vi också under projektets gång ta tillfället för att testa nya vägar och låta nya samverkansformer ta plats och därmed kan spännande saker hända. Under byggets gång driver vi därför ett antal innovationsprojekt. Det handlar om allt från akustik i träbjälklag till hur vi kan skapa framtidens rum för lärande.

Sammantaget har det varit en viktig höst. Angelägna samhällsproblem har kommit upp till ytan och vi vill ta vårt ansvar. Vi har tagit kliv mot att bli en mer innovationsdriven organisation och vi fortsätter att sätta driften och förvaltningen av våra byggnader och campusområden i fokus.   

 

Med detta önskar jag er alla god jul och gott nytt år!"