Akademiska Hus deltar i studentprojekt för ökad medvetenhet om vardagens hållbarhetstjuvar

Tisdag, 30 januari 2018

Linköpings universitet har sedan länge arbetat med sin miljöprofil och har tidigare även rankats till ett av världens bästa miljöuniversitet. Genom åren har Akademiska Hus och LiU samverkat i flera olika hållbarhetsprojekt och nu har ytterligare ett initiativ tagits genom MindFull of Choices. Projektet syftar till att öka medvetenheten dels om universitetets miljöprestanda, dels om miljö- och hållbarhetseffekterna av våra vardagliga val och beteenden.

Bakom idén MindFull Choices står en grupp internationella studenter som läser andra året på sin master i Science for Sustainable Development vid LiU. Från Akademiska Hus deltar Magnus Öhrman som är gruppchef för Energi & Teknik Mitt, samt Martin Ekdahl som är energiingenjör. Projektet drivs vid sidan av studierna och även om man än så länge befinner sig i uppstartsfasen finns en målsättning om att göra campus mer energieffektivt och hållbart. Arbetsgruppen har arbetat fram en aktivitetslista som innehåller olika kreativa aktiviteter som ska uppmärksamma exempelvis hur vatten- och elförbrukningen kan reduceras. Martin Ekdahl har hjälpt studenterna att välja ut en lämplig byggnad att utföra projektet och dess aktiviteter i. Valet föll på Key-huset där lärarprogrammet och en del av universitetets administration huserar idag. Om projektet blir framgångsrikt kan det implementeras även för andra byggnader på campus.

- Det känns väldigt givande att kunna delta i ett sådant här projekt med studenterna. Vi sitter på mycket information om hur el-, värme-, kyla-, vatten- och energiförbrukningen ser ut i byggnaderna på campus och om den kan användas på ett kreativt sätt för att minska vår miljöpåverkan är det ju jättebra. Jag är övertygad om att vi kan lära oss mycket från den här typen av projekt, säger Martin Ekdahl, energiingenjör för Akademiska Hus.

Akademiska Hus kommer, förutom att bjuda på kompetens inom energi- och teknikfrågorna, att bidra med energiförbrukningsdata för byggnaderna på campus.

Läs mer om Cookies