Till navigation Till innehåll (s)

För mer information:

Anna Martin
Projektområdeschef
070 609 75 45
anna.martin@akademiskahus.se

ABE-skolans nya byggnad på KTH Campus vinner priset Årets Fasad

Tisdag, 20 mars 2018

130923_KTH4310_AIX_Vy1.jpg

I går kväll delades priset för Årets Fasad ut vid Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm. Årets Fasad är ett pris för gestaltning i sitt sammanhang, för spännande och hållbara hus där både uttryck, material, hantverk och teknik samverkar till bästa lösning. Årets vinnare är ABE-skolans nya kontorsbyggnad på KTH Campus.

Den 5 500 kvadratmeter stora och fem våningar höga byggnaden för Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE-skolan) ligger centralt placerad på KTH Campus. Fasaden är i traditionellt tegel men i en modern tappning för att både smälta in i den byggnadsminnesmärkta miljön men samtidigt sätta sitt eget samtida avtryck. Byggnaden har uppnått nivå guld i certifieringssystemet Miljöbyggnad.

Årets Fasad delas ut av SPEF som är branschföreningen för murat och putsat byggande. Priset ges till den fasad som färdigställts och besiktigats under föregående år och som bäst uppfyller juryns bedömningskriterier. Dessa är gestaltning, utförande, hållbarhet och innovation. Utöver att vara ett bra klimatskydd ska fasaden bidra till att visa byggnadens kvaliteter och värden i balans med den omkringliggande miljön.

ABE-skolan (i det här sammanhanget kallat Hållbarhetshuset) var ett av tre nominerade bidrag. Juryns vinnarmotivering lyder:  

Byggandet följer samhällets utveckling. Precis som språk och vårt sätt att leva. Därför konstaterar juryn för Årets Fasad att vinnaren på ett "sjukt bra sätt" lyckats ta vara på materialets möjligheter i en fasaduppbyggnad som både förnyar och håller fast vid traditionerna. Att sedan det hantverksmässiga utförande håller en "kanonnivå" sätter så att säga hela projektet i "pole position" i årets fasadrace. Vinnaren av Årets Fasad 2018 är "Hållbarhetshuset".