Till navigation Till innehåll (s)

För mer information

Anders Pohl
Projektledare
070 313 31 58
anders.pohl@akademiskahus.se

Humanistiska teatern vinner Plåtpriset 2018

Fredag, 9 mars 2018

humanistiska_teatern_1100px.jpg

Igår kväll gick arkitekturevenemanget PLÅT av stapeln. I samband med detta delades Plåtpriset ut som är ett hederspris i syfte att uppmuntra och hylla innovativa och hållbara metallfasader. Årets vinnare blev Humanistiska teatern som Akademiska Hus låtit bygga vid Uppsala universitet.

Byggnaden stod klar under 2017 och är ritad av arkitektbyrån White. Fasaden har ett unikt utseende bestående av 3 mm perforerad bronsfärgad aluminium med belysning. Perforeringen är en konstnärlig utsmyckning signerad den norsk-danska konstnären Ann Lislegaard.

Teaterns exteriör – med sin form av en triangulär lutande elips, sina perforerade bronsfärgade aluminiumplåtar och belysning – utmärker sig i sin omgivning av putsade fasader. Tanken är att den Humanistiska Teatern ska vara en unik symbolbyggnad för den humanistiska verksamheten. Teatern ska vara ett rum som befordrar och hyllar det kanske viktigaste och mest grundläggande i den humanistiska verksamheten, nämligen den utforskande dialogen och det öppna samtalet. Det är en arena för gränslös dialog där alla i rummet kan höra och se varandra. Lokalen ska i sin form inbjuda alla att delta och tala.

Juryn motiverar valet med att "metallens konstnärliga bearbetning i samverkan med ett tekniskt precisionsarbete och dramatisk ljussättning, maximerar effekten av materialet. Det ger byggnaden ett självständigt och teatraliskt uttryck, både i förhållande till sin omgivning och för sig själv. De genomtänkta historiska kopplingarna till staden och den digitala öppenhet mot världen, fulländar byggnaden som en ny samlingspunkt och symbol för humanistisk nyfikenhet."

– Vi är mycket glada över utmärkelsen, säger Anders Pohl, projektledare Akademiska Hus.