Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus delårsrapport 1 januari – 31 mars 2018

Fredag, 27 april 2018

delarsrapport_Q1_2018.jpg

Strategiska hållbarhetssatsningar i fokus.

Under det första kvartalet ökar Akademiska Hus driftöverskott i jämförelse med förgående år. Samtidigt minskar resultatet för perioden till följd av lägre värdeförändringar i fastighetsbeståndet. En rad strategiska satsningar har genomförts för att skapa än mer hållbara campus runt om i landet.

Delårsrapporten i sammandrag:

  • Hyresintäkterna uppgick till 1 489 Mkr (1 409).

  • Driftöverskottet uppgick till 1 037 Mkr (993), vilket är en ökning med 44 Mkr.

  • Resultatpåverkande värdeförändringar i förvaltningsfastigheter uppgick till 263 Mkr (902), vilket motsvarar en ökning av fastighetsvärdet med 0,3 procent (1,2). 

  • Total finansieringskostnad uppgick till –266 Mkr (–141) varav värdeförändringar i finansiella instrument uppgick till –207 Mkr (–80).

  • Resultatet före skatt uppgick till 1 017 Mkr (1 737) och periodens resultat till 784 Mkr (1 346).

  • Investeringar i ny-, till- och ombyggnader uppgick till 679 Mkr (848).

  • Direktavkastningen, exklusive fastigheter under uppförande, uppgick till 5,3 procent (5,6) för de senaste 12 månaderna.

Under årets första kvartal har Akademiska Hus satsat på en rad projekt som stärker svenska lärosätens verksamhet. I mars presenterades Göteborg universitets utvecklingsplan för området vid Näckrosdammen i centrala Göteborg. Här finns unika förutsättningar att skapa en park för humaniora, konst och kultur. I Luleå investerar Akademiska Hus cirka 180 miljoner kronor på cirka 270 student- och forskarboenden mitt på campus. Förutom att tillgången på efterfrågade bostäder ökar så tillför det mer liv på campus under större delar av dygnet.

Fokus har även legat på strategiska hållbarhetssatsningar, så som Akademiska Hus beslut om att göra en rekordstor satsning på förnybar energi genom att öka sin solcellskapacitet med 50 procent. 

– Ökningen sker när majoriteten av taken på Campus Ultuna i Uppsala nu täcks med solceller. Vår totala solelproduktion kommer därmed att stiga från 2 till 3 miljoner kWh/år sett över hela beståndet, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

Tillsammans med flera andra lokala aktörer i Umeå arbetar Akademiska Hus för att utveckla stadsdelen Universitetsstaden inom ramen för Smart City-projektet RUGGEDISED. Syftet är att tillsammans hitta och testa framtidens energilösningar. I mars hölls ett internationellt projektmöte för EU-satsningen IRIS Smart Cities, ett av flera EU-projekt där Akademiska Hus är en av parterna. Chalmersområdet Campus Johanneberg är demonstrations- och testbädds-distriktet inom IRIS Smart Cities. Dessutom deltar Akademiska Hus i en rad andra samverkansprojekt på Campus Johanneberg som till exempel EU-projektet FED (Fossile-free Energy Districts).

Under perioden har Studenthus Valla miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad Guld. Detta har varit Akademiska Hus och Linköpings universitets gemensamma ambition sedan planeringsstadiet av byggnaden som blir ett studenthus i hållbarhetsmässig framkant.